Opinió

 

<3/169>

Vicent Partal

13.10.2011

L'extrema dreta s'activa

Barcelona va viure ahir un episodi molt violent en l'intent de celebració d'un concert neonazi. Així mateix, a Masquefa un polític local, ex-membre del PP va envestir dues persones que havien tret de la casa de la vila una bandera espanyola que ell hi havia penjat sense permís. I a València es va confirmar que el capitost ultradretà Juan Sentandreu no seria condemnat per l'agressió a Laporta.

Hi ha la percepció, aquests darrers mesos, que l'extrema dreta és molt activa. Els seus múltiples grupets i grupuscles fan molt de soroll, i l'alarma creix perquè els veiem actuar amb una impunitat afavorida per les ridícules lleis espanyoles contra el racisme i el nazisme.

Fins a un cert punt això era previsible, és cert. Perquè hi ha circumstàncies que afavoreixen sempre aquesta mena de moviment. D'una banda, una molt notable crisi econòmica que porta a la marginació i a la radicalització capes importants de la societat, especialment gent jove. I d'una altra, una presència notable d'immigrants, blanc preferit de la seua política, que instrumentalitza la por de la realitat desconeguda.

Fa anys que a Europa l'extrema dreta sap que amb els uniformes, la panòplia i les velles banderes (nazis o espanyoles, tant se val) no arriben pràcticament a ningú ni tenen gens de futur a la vista. Però que, en canvi, explotant la xenofòbia latent de molta gent o certes menes de nacionalisme (en aquest cas, l'espanyol, però qualsevol que els interesse serveix) reïxen a obrir un espai que poden ocupar políticament i que els pot fer eixir de l'arraconament grupuscular en què viuen ara.

Plataforma x Catalunya és, en aquest sentit, el moviment més perillós a què hem de plantar cara. Perquè és el que ho ha entès més ràpidament, això. I perquè, com els resultats electorals demostren, hi ha gent que no ho troba repulsiu, i n'hi ha prou per a portar-lo a un pas del parlament i a tenir presència a molts ajuntaments.

La presència ahir de càrrecs de PxC al bar on s'havia de fer el concert nazi és significativa. I s'ha de denunciar. Especialment ara, que encara som a temps d'aturar el creixement d'aquesta mena de partits, exposant-ne la ideologia perversa i el cinisme.

Mail Obert