Opinió

 

<3/169>

Vicent Partal

20.04.2005

La legislatura de la pau

Al País Basc hi ha quatre grans blocs polítics. De llarga i profunda tradició. El primer és el nacionalisme tradicional, representat especialment pel PNB. El segon és el socialisme, representat sobretot pel PSOE. L'esquerra abertzale representa el tercer gran bloc, on hi ha el PCTB, actual encarnació de Batasuna, però també Aralar o fins i tot EA. I el quart és el conservadorisme espanyolista, del qual el PP ha esdevingut bandera claríssima. Hi ha grups que no encaixen ben bé en cap bloc, perquè beuen de dues tradicions o més (cas d'Ezker Batua), però, en essència, aquest és el gran mapa ideològic d'Euskadi. La novetat del període que obrim ara és que tres d'aquestes quatre grans famílies semblen decidides a trobar la pau en aquesta legislatura. I més concretament encara, que tant qui usa les armes com qui té el poder repressiu més directe sembla que han entès que no poden continuar convençuts que guanyaran la guerra.
Alegrem-nos-en. No serà gens senzill, ni pot passar res aquesta setmana. Però Batasuna ha demostrat que està molt cohesionada darrere la proposta d'Anoeta. I, en quaranta-vuit hores, el PSOE s'ha desmarcat amb contundència del bloc constitucionalista i de la política de retallada de les llibertats civils i nacionals. El full de ruta, en aquest aspecte, és clar. ETA haurà de negociar amb el govern espanyol la situació dels seus militants i el desarmament. Res més. El govern espanyol haurà de ser generós, com no ho va ser el d’Aznar i facilitar el reagrupament dels presos, l’alliberament esglaonat i la reinserció a la vida civil d’aquests. Caldrà desmuntar la trama legal antiterrorista i reforçar els drets civils i el respecte a la plurinacionalitat. I després tothom, sense exclusions, haurà de negociar quin futur és possible per a Euskadi. De moment sols el PP sembla que vulga mantenir-se al marge d'aquest procés. Fóra bo d’incorporar-l’hi.
En aquest context, el possible govern d'Euskadi dels dos anys vinents és secundari. Aquesta no serà una legislatura normal i, per tant, s'aplicaran conceptes i formes de funcionar atípiques. Com ara un possible suport passiu simultani de Batasuna i del PSOE a un govern PNB-EA-EB perquè tan sols actue, de fet, com a administrador de la cosa pública mentre es resol el gran tema de fons: la pau i el futur del País Basc.

Mail Obert