Opinió

 

<158/169>

Vicent Partal

08.10.2004

Cal fer sortir els maltractaments de l'àmbit privat

Una llei mai no és una solució, tota sola. Però una llei pot significar un canvi de marc cultural, un tomb dels costums quotidians, dòcilment assumits. I és això que pot acabar essent important, a la llarga, de la 'Llei Integral contra la Violència de Gènere', aprovada ahir.
L'aprovació d'aquesta llei pot clarificar, sobretot, que la violència masclista no pot ser considerada, no ha de ser considerada, una acció reclosa a l'àmbit privat de la dona o de la família, regida, per tant, pel dret de la intimitat. La violència masclista és un problema social, d'estructura social, públic. Requereix, per tant, respostes col·lectives, públiques i de suport oficial i contrastable a les víctimes.
Això no vol pas dir que la violència (contra les dones o també contra els vells o les xiquetes) s'haja d'acabar d'un dia per altre, gràcies a aquesta llei. Ningú no pot pensar-ho això; miracles, no n'hi ha. Però, si la llei ofereix millors eines per a combatre cada agressió i, sobretot, si fa créixer la consciència de la gravetat dels maltractaments (especialment la consciència masculina de la gravetat dels maltractaments), aleshores s'haurà fet un pas endavant. La violència masclista ara és una violència estructural i sistemàtica. Per això massa sovint és consentida i silenciada. I per això mateix cal fer-la sortir d'aquest àmbit marcat per la privacitat de les parets de casa, com un pas essencial per a combatre-la.


Mail Obert