Opinió

 

<158/169>

Vicent Partal

04.10.2004

Prohibit prohibir?

Tots els partits del Parlament de Catalunya, tret del PP, demanen la prohibició dels actes que fan els grups feixistes el 12 d'octubre. Ho demanen afirmant que es tracta de grups que no tenen gens de suport social, que fan apologia de la violència i de la xenofòbia i que sovint originen incidents greus. Tot això és cert. I més i tot, si voleu: els recents incidents de Gràcia són prou greus com per a deixar clar de quin personal parlem. Però justifica això que es prohibesca una manifestació?
Em sap greu, però diria que no. No hi estic d'acord, a prohibir la manifestació del 12 d'octubre, perquè crec que també ells tenen el dret d'expressar-se. En tot cas, allò que ha de fer el govern és controlar-los bé i impedir que causen incidents. Per això mateix estic convençut que hem de distingir l'una cosa de l'altra: la violència del pensament. Parlar, expressar-se, no és cap delicte. No pot ser-ho mai, sota cap concepte, per més aberrant que siga el pensament i l'expressió d'aquest pensament. Però, a més, alerta, perquè és molt perillós acceptar que una expressió pot ser delicte. Perquè, si n'hi ha cap, on és el límit? I qui el marcarà? I qui decidirà de què es pot parlar i de què no?
Entenc que és una posició que pot molestar. Ho sé. Però no puc deixar de recordar una anècdota que, a mi, em va ensenyar molt. Corria l'any 1992 i, enmig de la ràtzia de Garzon contra l'independentisme, i instigats per un diputat del PSC, els directius de Catalunya Ràdio van clausurar la tertúlia que dirigia Jordi Vendrell, 'L'Orquestra'. Molta gent es va mobilitzar per protestar i es va fer un acte inoblidable als Lluïsos de Gràcia. La sala era plena de gom a gom, amb tots els contertulians habituals. Entre ells, l'inoblidable Víctor Alba. Parlant de la seua experiència durant la revolució i la guerra, Alba va dir que defensar la 'nostra' llibertat d'expressió era molt fàcil, però que els anys li havien ensenyat que la cosa realment important era de defensar la dels altres .
Per cert, no puc evitar un darrer comentari: posats a fer, els senyors diputats no podrien demanar que el 12 d'octubre deixara de ser festa? El tema d'aquesta data és sinistre i xenòfob per si sol. Tant com l'esperpent dels 'rojigualdos' de Montjuïc. O més encara. Ep!, no dic prohibir-lo. Dic simplement que no fóra festa...

Mail Obert