Opinió

 

<156/169>

Vicent Partal

15.11.2004

Un premi per a Softcatalà

Avui a migdia Softcatalà rebrà el Premi Nacional d'Internet al Palau de la Generalitat. No crec que cap usuari de la xarxa que s'expresse en llengua catalana en tinga el més mínim dubte: és un premi merescudíssim. La gent de Softcatalà fa anys que malda sense descans pel simple gust de fer la feina ben feta i el país més clar. Molts dels integrants de Softcatalà són uns perfectes desconeguts de la majoria de nosaltres. Treballen des de casa traduint programes i observant per on tira la xarxa. I ho fan amb tant de rigor com bona voluntat. Per això avui és un bon dia per a donar-los les gràcies.
No es tracta pas de fer rànquings sobre qui ha fet més per normalitzat internet al nostre país. Però en tot rànquing imaginable Softcatalà sempre es mantindria al capdamunt. Entre els primers. Tots aquests anys ha treballat sense demanar res en canvi, sense proposar-se cap objectiu que no tinguera a l'abast. La gent de Softcatalà ha estat crítica quan calia, i quan no calia ha sabut ser discreta. I a poc a poc ha anat guanyant-se el respecte de tothom. I fent-se cada vegada més imprescindible. I no solament en la llengua, sinó també en totes les avançades que han treballat, des de la defensa del codi lliure a la difusió del copyleft, per dir-ne dues.
Softcatalà és una referència indeludible de la xarxa, i també una referència moral. Per això avui n'hi ha molts que estem contents que els donen un premi que ells mai no haurien reclamat però que es mereixen de sobres.

Mail Obert