Opinió

 

<156/169>

Vicent Partal

05.11.2004

Els clars-obscurs d'Arafat

Arafat omple la història recent de Palestina. La seua imatge, les seues decisions, els seus pronunciaments omplen, per a bé i per a mal, el procés de reconstrucció nacional palestina després de la creació de l'estat d'Israel. La seua vida és la d'un mite per al seu poble. Però té clars-obscurs polítics que cal tenir en compte a l'hora de fer-ne el retrat.
Hi ha l'Arafat que contra tot i tothom, amb la tossuderia dels grans líders, crea i organitza Al-Fatah, l'OAP i l'Autoritat Nacional Palestina. I crea tot això contra Israel, però també contra el cinisme enorme dels seus germans àrabs i contra la incomprensió, durant dècades, del món. Aquesta imatge d'Arafat és la que probablement passarà a la història. Amb tota la dificultat i complexitat derivada de l'ús de la violència, sovint amb tanta crueltat com desesperació. La gran foto d'Arafat, paradoxalment, és la de la seua derrota, que va saber convertir en victòria. La de l'agost del 82, quan el van forçar a abandonar Beirut, i ho féu enarborant una metralleta i una branca d'olivera.
Aquest Arafat era l'home cridat a construir l'estat palestí, amb una representativitat i una legitimitat política que ningú més no tenia. I, tanmateix, aquest és el seu gran fracàs. Arafat no ha tingut facilitats, és cert. Però hi ha els seus propis errors, que no són imputables a la pressió israeliana. Arafat s'ha equivocat en la conducció del procés de pau, rebutjant oportunitats d'or. I, sobretot, no ha estat capaç d'institucionalitzar el seu país. L'Autoritat Nacional Palestina no és avui allò que hauria de ser. Hi insistesc: no li ho han fet fàcil. Però tampoc no ho ha fet fàcil ell. La ineptitud de l'administració palestina és excessiva. La corrupció, també. I, sobretot, la por eterna de ser apartat del poder l'ha portat a blocar tota una nova generació de polítics palestins que són els qui hauran de gestionar el futur, però que no han tingut ocasió de créixer en el present.
En tot cas, és evident que el rais palestí no deixa indiferent ningú, i això ja és un indicador del seu valor històric. Que és indiscutible. No sols per als palestins o per als àrabs. No sols per als israelians. Arafat és un dels grans noms de la política mundial de les darreres dècades. Una figura de grans dimensions i insubstituïble, si volem entendre el nostre món i com hem arribat on som.

Mail Obert