Opinió

 

<156/169>

Vicent Partal

02.11.2004

El mal menor, l’única opció raonable

Enlloc del món no hi ha cap elecció que tinga la importància, en cap aspecte, de la que avui es fa els Estats Units. El president dels Estats Units és la persona que influeix d’una manera més decisiva la vida de més milions de persones de tot el món. Per això, que ho siga aquest o aquell no és, de cap manera, un afer secundari.
I enguany les eleccions encara són més importants. Si els americans ratifiquen Bush, podem preveure quatre anys plens de dificultats. Dificultats als Estats Units, on la degradació de la vida democràtica és palpable fins al punt que ha mobilitzat més sectors diferents que mai en un clam d’alerta contra Bush i per les llibertats civils. I dificultats a tot el món. Quatre anys més de Bush enfondirien encara més la crisi oberta entre el món occidental i l’àrab. Quatre anys més de Bush serien un suport renovat a la política de restricció de les llibertats a tot el món. I que molt probablement no resoldrien el problema i l’amenaça d’al-Qaida. Tres anys després dels atemptats de l’11-S, el trist balanç que en podem fer és que els Estats Units han perdut l’immens cabal de solidaritat i simpatia que varen rebre aquell dia. I l’han perdut per l’arrogància, les mentides, l’agressió injustificada i l’obsessió imperial de l’administració Bush.
John Kerry no és pas la millor de les alternatives. Estic convençut que, si arriba a president, aviat haurem de criticar-lo per posicions que s’acostaran a les de Bush. Però, dissortadament, en aquestes eleccions cal triar el mal menor. Perquè el mal major, Bush, no el podem aguantar més.

Mail Obert