Opinió

 

<152/169>

Vicent Partal

15.02.2005

El futur que s'acosta, ràpid

George Bernard Shaw va dir: ´Els homes raonables són aquells que s'adapten al món. Els qui no ho són es passen la vida tractant d'adaptar el món a la seua voluntat. Dit això, el progrés sempre ha vingut de la mà dels darrers´.
Aquest debat, vell com la vida mateixa, és el que s'acosta a tota velocitat al PSC i al president Maragall. Comença a ser clar que els seus camarades instal·lats al govern central no estan disposats a complir allò que Zapatero va prometre: que aprovarien l'estatut enviat pel Parlament de Catalunya, sempre que no trencara la constitució espanyola i tinguera el més ampli consens possible.

A Barcelona el nerviosisme a les files tripartides és palpable. No ho entenen. Diria que no s'ho creuen, per més que les proves comencin a acumular-se, i que fins i tot siguin primera pàgina del seu ´El País´. El darrer consell executiu es va veure la mosca darrere l'orella amb més claredat que mai. I els arquitectes del tripartit es miren els uns als altres amb un cert estupor. Mentrestant, els fulls del calendari cauen, un cada dia, i van acostant més i més la Setmana Santa i l'estiu. Veurem si els socialistes catalans opten per ser raonables o per defensar el progrés.

Mail Obert