Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<151/169>

Vicent Partal

14.03.2005

Morts que no compten

Divendres farà dos anys que va començar l’última guerra de l'Irac. La revista Time ha fet un recompte acurat de les conseqüències que tingut. Hi ha la xifra, més o menys coneguda, dels soldats americans morts, que ja són més de 1.500. Hi ha la xifra de militars americans ferits, que supera els onze mil. I en canvi, quan ha de parlar dels iraquians morts ho deixa en un més que abstracte ‘entre quinze mil i cent mil’. Hi ha morts, sembla, que no compten.

La pornografia de les xifres, quan es refereixen a una guerra sol ser esfereïdora. Recorde que fa molts anys em va impactar una enquesta que demostrava que en la Primera Guerra Mundial havien mort més militars que no civils, però que, en canvi, la xifra s'havia igualat en la segona, i que a partir d'aleshores en totes les guerres cauen més civils que no militars. Ara, en veient el documentat treball de Time, he tornat a tenir la mateixa sensació. Ja ho sé que és molt difícil de saber quanta gent ha mort a l'Irac. Però no es podia fer un esforç superior a aquest abstracte ‘entre quinze mil i cent mil’?

Mail Obert