Opinió

 

<147/169>

Vicent Partal

27.06.2005

L'hora del despropòsit

Ha arribat el dia. Després d'una setmana sencereta d'insinuacions i d'amenaces vàries, dilluns els gallecs començaran a comptar el vot de l'emigració, i potser ja sabran, avui o demà, qui serà el seu pròxim president.
No he entès mai per quin motiu ha passat una setmana entre les votacions presencials i el recompte de les fetes per correu. Quan es va decidir això, és obvi que ningú no devia pensar que un resultat tan important poguera acabar depenent del vot emigrant, però el cas és que hem arribat en aquesta situació. I la conseqüència no és bona: guanye qui guanye, l'ombra de la irregularitat marcarà tota la legislatura. Una mica com l'estranya victòria de Florida va marcar la primera presidència de Bush.

Els experts en recomptes electorals no es posen d'acord en el resultat més probable, i especular no té gaire sentit. Però sí que en té de remarcar que el Partit Popular ha posat en dubte el procés. Ho ha fet insistint en un dels seus temes favorits contra Zapatero, que és el suport al president de Veneçuela. Les relacions entre Chávez i Zapatero han estat objecte d'escrutini i de crítica des del PP, i ara troben un argument conspiratiu fàcil. Objectar la netedat dels vots arribats des de Veneçuela és insinuar que hi ha favors (innobles) entre el cap del govern espanyol i el líder bolivarista.
Tot això, evidentment, tenint en compte que, des de la meua perspectiva, el principal problema és que l'esquerra hauria d'haver guanyat amb més contundència, precisament per evitar aquest panorama difícil. No ho sabé fer, Fraga va demostrar una capacitat electoral que ningú no preveia, i ara tot es complica. Perquè el resultat restarà sota sospita, siga quin siga.

Mail Obert