Opinió

 

<147/169>

Vicent Partal

10.06.2005

Provocant, per a bé

El govern del Marroc diu que no va deixar baixar els parlamentaris catalans a al-Aaiun perquè 'hi anaven a provocar'. 'És una qüestió de sobirania', deia el funcionari a la porta de l'aeronau, segurament sense calcular fins a quin punt deia la veritat.
I és clar que hi anaven a provocar, no caldria, sinó! Espere, a més, que ho feren a consciència. Hi anaven a cridar l'atenció de l'opinió pública catalana, europea i, si pot ser, mundial. I és això que exactament calia. I que es fa quan un govern vulnera els drets dels seus ciutadans i no toca més remei que fer-ho.
Però hi ha qui diu, criticant, que actuacions com aquesta no tenen utilitat i sols ens porten maldecaps amb el Marroc, quan hauríem de pensar en el mercat marroquí, en allò que els podem vendre, o en el treball barat que ens vendran, i no pas en la situació política del Sàhara.
Sobre complicacions, no hi tinc res a dir. Si tu parles de drets i l'altre d'economia, poca cosa hi ha a discutir. Però sí que discutiré l'argument de la inutilitat. Mai no és inutil fer allò que cal. Però encara ho és menys, si allò que fas dóna força i moral per a resistir a l'opressió.

Mail Obert