Opinió

 

<147/169>

Vicent Partal

23.06.2005

L'únic lehendakari possible

El suspens sobre el pròxim president dels bascos es va acabar ahir de la manera que era normal: amb un parell de vots del Partit Comunista d'Euskalherria investint Ibarretxe. Era cosa sabuda. En primer lloc, perquè l'esquerra independentista fa mesos que repeteix que, en l'actual situació política, la cosa important és el procés de pau i l'obertura del diàleg entre partits, i no pas qui és president o deixa de ser-ho. Ara, si no hi haguera president, sí que seria un mal, per la inestabilitat que originaria. Per tant, a la vista de l'empat, el PC es veia obligat a desempatar. I solament podia votar Ibarretxe. Per mil motius.
N'és un, i no pas petit per a ells, que Patxi López no sap èuscar. N'és un altre, que el PNB va guanyar les eleccions. Tercer, que fer lehendakari un militant d'un partit estatal no els beneficia gens, en ple procés de negociació. Finalment, que les bases no ho haurien entès, malgrat les tenses relacions que mantenen de fa anys amb el PNB.
Si no hi ha cap sorpresa, doncs, Ibarretxe serà investit lehendakari i començarà, d'aquesta manera, la fase més interessant del moment polític. Caldrà veure si, en el marc del full de ruta no escrit que tothom va seguint, el president fa els possibles per obrir un diàleg entre tots sobre el futur d'Euskadi. O si deixa fer a una mena de taula paral·lela, per no entrebancar el debat de fons amb el dia a dia. I caldrà veure, aleshores, si els socialistes bascos consoliden la seua nova orientació i es mantenen distanciats del PP.
Ahir el PP els va votar, però ho va fer amb tanta de recança, i amb tants de retrets després, que hauria semblat quasi més normal que no els hagueren votat. Quant als comunistes, és obvi que aquesta vegada no demanen cap contrapartida immediata i que el seu interès no està ara en allò que alguns anomenen el 'front administratiu'. Per al lehendakari això hauria de ser un descans.

Mail Obert