Opinió

 

<146/169>

Vicent Partal

18.07.2005

Fraga se'n va el 18 de juliol

Ignore si ningú ho ha fet a posta, això. Però el ple del Parlament gallec, que comença avui, és l'adéu de Manuel Fraga Iribarne. I avui és 18 de juliol. És a dir, el dia del 'Alzamiento' franquista, objecte de festes notables quan el general nascut al Ferrol manava, i quan Fraga era un dels seus ministres destacats.
Si es tracta d'una mena d'exorcisme, trobe que és una bona troballa. Rellevar el darrer polític de pes franquista encara en actiu justament un 18 divuit de juliol, em fa un plaer especial. Fa goig. Han hagut de passar massa anys, però a la fi, i en aquest cas no pas per imperatius de la biologia, Fraga diu adéu. Esperem que siga per sempre.

No sé què donarà de si el nou govern gallec. Em sembla que tindrà una arrencada molt complicada. Fraga, això cal reconèixer-ho i donar-hi la importància que té, l'ha deixat a un pam del fracàs. I farà mans i mànigues, ensems amb els seus, perquè fracassen. Això i la il·lusió d'obrir un nou període de la política gallega imagine que ajudarà el PSdG i el Bloque a trobar una manera de fer. Però no serà fàcil salvar les enormes diferències que separen aquests dos partits. Units, de fet, per una sola cosa: per fer fora Fraga, un 18 de juliol.

Mail Obert