Opinió

 

<146/169>

Vicent Partal

08.07.2005

Un desafiament enorme

Cada nou atemptat d'al-Qaida confirma que som davant un desafiament de dimensions colossals: el d'entendre aquest fenomen i de trobar la manera més eficaç de plantar-hi cara. L'activitat d'al-Qaida té característiques que no s'havien vist mai i que fan extraordinàriament difícil de tractar-hi. Per exemple, i sobretot: no tenen gens interès a pactar ni a negociar res amb ningú. En conseqüència, no han de parlar de res, ni tenen el més mínim interès a fer-ho. Tampoc no l'hi tenen a minimitzar el nombre de víctimes. De fet, tant consideren culpables els qui van atacar l'Irac, per exemple, com els qui ens hi vàrem manifestar contra, tothom igual.

A aquest estil d'actuació, és difícil d'aplicar-hi una resposta mesurada. És evident que no podem esperar un any i mig que tornen a atemptar vés a saber on. Però ara ja sabem que poden atemptar amb una facilitat astoradora i amb una capacitat de fer mal terrible. Per tant, l'únic camí seriós és de mirar de reduir al mínim les causes dels atemptats d'al-Qaida. Ni serveix de res negar que aquests atemptats tenen un rerefons polític, ni podem acceptar que no hi haja res a fer.
Però reduir al mínim les causes és molt complicat. En realitat, vol dir canviar la política occidental envers el món àrab. Resoldre d'una manera justa el cas de Palestina. Promoure règims democràtics i progressos socials a tot el món musulmà. Millorar les condicions de vida i eliminar la pobresa. Ara, ni que s'aconseguira tot això, no podem pas assegurar que s'acabaria aquest malson. Bin Laden i els seus ja existeixen i la seua capacitat criminal ja és desenvolupada i activa. A vegades em demane si no devem haver fet tard...

Siga com siga, ara hem de reaccionar. Després de l'11-S la societat nord-americana va viure una regressió de les llibertats preocupant. L'etapa posterior a l'11-M va ser molt diferent: contra allò que molts es pensaven no s'han retallat les llibertats, ni ha crescut significativament el racisme. Allò que ara puga fer Londres és de molta importància. Ahir els representants de la comunitat musulmana britànica foren els més contundents a l'hora de condemnar l'atac i varen denunciar l'apropiació indeguda de la religió per al-Qaida. Blair ho va recalcar en públic. I és un camí que cal seguir. Hem de treballar plegats per deixar al-Qaida sense arguments. Però això no es fa amb paraules i prou.

Mail Obert