Opinió

 

<141/169>

Vicent Partal

21.12.2005

Un govern que redacta estatuts

De tota la polèmica d'aquests darrers dies sobre la posició del govern espanyol sobre l'estatut hi ha un detall que em crida especialment l'atenció. I és que el govern espanyol haja presentat un text estructurat d'estatut, una redacció alternativa. Jo em creia que, redactar coses d'aquestes, ho feien els parlaments, com en el nostre cas.

Ignore si el govern espanyol vol que el nou estatut incloga paràgrafs sencers redactats per algun fosc funcionari de la Moncloa. Però, si es pensen que això és possible, resulta molt alarmant. Diga què diga, un text redactat d'aquesta manera és, purament i simplement, inacceptable. No sols perquè suplanta el parlament català sinó perquè suplanta qualsevol parlament.

Les setmanes anteriors a l'aprovació de l'estatut pel Parlament de Catalunya varen ser molt intenses en negociacions i en escenificacions. I això ens hauria d'haver vacunat a tots de fer alarmisme sobre la situació que ara vivim. És possible que assistim a una representació. Però, si fóra així, caldria demanar, com a mínim, una rectificació quant a formes. Ja ens hem consolat acceptant que l'estatut serà retocat a Madrid i que aquella frase de Zapatero al Palau Sant Jordi no passava d'un engany malintencionat. Però, com a mínim, que el retoc el faça el parlament espanyol, no pas el gabinet de la Moncloa. Les formes també són importants.

Mail Obert