Opinió

 

<141/169>

Vicent Partal

23.11.2005

Silencis sobre Juan Carlos

Resultà sorprenent, ahir, la discreció amb què la casa reial espanyola va commemorar els trenta anys de la restauració. I també l'amabilitat amb què tractaren aquest silenci la gran majoria dels mitjans. Evidentment la raó de la discreció s'ha de cercar en l'origen del regnat de Juan Carlos, que no és sinó la voluntat de Franco. Però, si aquest és l'origen, també cal remarcar que una bona part de la legitimació d'aquesta monarquia es basa en una imatge de Juan Carlos que no es correspon necessàriament amb la realitat. I això explica el comportament de molts mitjans.

L'origen polític de Juan Carlos és massa clar per a ser discutit. Però, una volta acceptat que no hi hauria república, la immensa majoria de la classe política i dels mitjans espanyols decidiren de participar entusiàsticament en el disseny d'una imatge de Juan Carlos, que l'havia de legitimar políticament, que en destaca sempre unes hipotètiques qualitats personals, no polítiques: és senzill, amable, s'interessa per la gent, despreocupat per allò que no siga el benestar col·lectiu, bla, bla, bla.

Amb el pas dels anys (trenta anys són molts anys), han començat a fer-s'hi esquerdes, en aquesta imatge ideal (hi insistesc, fabricada a consciència). I ara ja hi ha mites juancarlistes que no s'aguanten. La seua vida privada o el món de negocis turbulents que l'acompanya i que ha portat alguns dels seus gestors econòmics a la presó, per exemple: és 'vox populi', i més que això, que el seu comportament no és exemplar en aquests terrenys. Però, malgrat això, com vàrem veure ahir, encara costa, els costa, a la classe política i als mitjans tradicionals, d'explicar sense embuts la mena de personatge que porta la corona. Costa massa. Com ho demostra el silenci respectuós (mesell seria més adequat) davant un Juan Carlos que jura els principis del moviment feixista o apareix al costat de Franco a les manifestacions en favor de la pena de mort. En això, en aquest punt, han canviat ben poques coses: probablement perquè un dia haurem de demanar comptes de l'engany, no pas a Juan Carlos, sinó als qui se l'han inventat. Als qui han inventat aquesta imatge, aquesta caricatura, que oficialment és rei d'Espanya.

Mail Obert