Opinió

 

<135/169>

Vicent Partal

09.05.2006

CiU i Esquerra més forts

Ja tot indica que les eleccions seran després de l'estiu. És cert que el govern tripartit ha donat mostres d'una capacitat enorme de superar totes les crisis, però ara sembla que arriba la definitiva. Hi ha qui diu que un sí multitudinari en favor del referèndum podria allargar encara uns quants mesos la vida d'aquest govern, però és un resultat poc probable. S'obre, doncs, un horitzó electoral que serà complicat. Hi haurà en joc moltes més coses que no un simple govern. Per això vull dir, ara, que crec que la millor cosa que ens podria passar fóra que CiU i Esquerra, passades les noves votacions, foren encara més fortes i necessàries que no són.

Jo no tinc ni idea de com serà el pròxim govern de la Generalitat de Catalunya. No ho sap ningú. Resta obert un seguit de combinacions, algunes de més senzilles que no pas unes altres. Repetir el tripartit n'és una. L'anomenada 'sociovergència' n'és una altra, i el pacte CiU - Esquerra en podria ser una altra. Tot dependrà de moltes coses. Segurament del resultat del referèndum, primer de tot. I sens dubte de la voluntat dels negociadors i dels seus càlculs de futur.

Dissortadament, l'experiència d'aquests darrers anys ens indica que el càlcul partidista passa amb molta facilitat al davant del de país. Les coses són com són i no cal fer-hi més voltes. Crec que l'entesa de govern entre Convergència i Esquerra seria una magnífica notícia, però que és gairebé impossible, tal com estan les coses, i amb els munts de rancúnia que s'han repartit. I és precisament per això que voldria que el cicle electoral que aviat tancarem es completara amb el reforçament de CiU i el d'ERC, alhora. Perquè encara que no s'entenguen entre si i ens facen fer molts tombs durant anys, la força dels dos grans partits nacionals ens serà imprescindible per a anar més enllà..., quan siga possible.

Mail Obert