Opinió

 

<135/169>

Vicent Partal

28.04.2006

El silenci de Camps

Ja ho sé que no és res estrany. Però ho he de dir. El president Camps encara és l'hora que critique la decisió de negar l'ús de la nostra llengua al Parlament Europeu. No ha obert la boca perquè ha estat el PP, l'inefable Alejo Díaz, qui ha maniobrat per blocar una decisió ja pactada. Però el seu silenci d'ara és clamorós, si recordem com va cridar quan el govern espanyol va demanar a Europa el reconeixement lingüístic del català i va emprar aquella fórmula que el català es diu 'valencià' al País Valencià. Una vegada més, la dreta valenciana es descara, i de quina manera!

Sempre ho hem sabut, que la dreta valenciana es limitava a manipular la qüestió de la llengua. Però hi ha vegades que la barra que gasta és de manual. I aquesta n'és una. Els populars valencians van organitzar un canyaret per defensar la presència del 'valencià' a Europa. Però volien defensar el valencià? No. Allò que volien era manipular l'opinió pública i atacar el fet que a Europa es constatava la unitat de la llengua catalana, amb diversitat de denominacions territorials. És a dir: ells no defensaven 'el valencià', sinó que es defensaven contra 'el català', sense gens d'interès real per la llengua parlada entre Vinaròs i Guardamar.

I la prova la tenim ara. Quan Alejo Vidal maniobra per impedir que el 'valencià' es puga fer servir al Parlament Europeu, el president Camps no s'indigna, ni organitza manifestacions, ni amenaça amb el judici final. Es limita a callar, segurament perquè hi està d'acord. Si li importara de veritat el 'valencià', reclamaria el dret dels valencians a ser escoltats a Europa com a tals. Sobretot després d'haver afirmat a tort i dret i durant mesos que la presència de la suposada 'llengua valenciana' a Europa era un objectiu prioritari del seu govern. Amb cinisme: el país somiat per Camps diu que el 'valencià' no és 'català', però parla castellà i prou. Aquesta és la tesi. La baralla política, la manipulació barroera i la confusió. Aquests són els únics interessos lingüístics de la Generalitat Valenciana. Com ha quedat demostrat de bell nou.

Mail Obert