Opinió

 

<135/169>

Vicent Partal

05.04.2006

La via basca i la via espanyola

L'entrevista d'ahir entre Ibarretxe i Zapatero, i les compareixences posteriors, van començar a aclarir quins són els dos projectes per a l'Euskadi post-ETA. Si en un primer moment semblava que hi havia un cert acord sobre la tesi de les dues taules, ahir va començar a observar-se una alarma mal dissimulada. Hi ha una temença: que Zapatero vulga desarticular ETA allargant el procés, però impedint, alhora, que els bascos puguen decidir sobre el seu futur. Ibarretxe va dir que els bascos, alliberats d'ETA, tenen el dret de decidir el seu futur. Zapatero sembla que pensa diferent.

La via espanyola consistiria a parlar tan sols de com ixen al carrer els presos d'ETA. Aquesta és, evidentment, una negociació en mans del govern espanyol, que és qui té les eines jurídiques per a fer-la possible. I això li dóna molta força: pot controlar el temps i allargar-lo fins que siga irreversible l'abandó de les armes. I una volta no hi haja armes, pot decidir que tampoc no accepta cap mena de negociació política sobre res. ETA acabada i cap concessió política: un final ben allunyat del que esperen els nacionalistes bascos, la temença dels quals és consistent: si ni tan sols està disposat a cedir l'aeroport del Prat com acceptarà l'autodeterminació? Quina fiabilitat pot tenir un Zapatero que va prometre que acceptaria l'estatut del Parlament català i després l'ha deixat en no res?

Per això, la via basca, la va expressar ahir amb presses Ibarretxe: cal una taula de tots els partits polítics bascos, del PP a Batasuna, que negocie (sense cap mena de condicionament des d'Espanya) el possible nou marc institucional dels territoris bascos (no sols de l'Euskadi actual, sinó també de Navarra i del País Basc Nord). Pels nacionalistes seria impensable de renunciar ara al dret d'autodeterminació després d'haver acceptat durant dècades el discurs espanyol, segons el qual tot es pot defensar democràticament.

Entre l'un pol i l'altre es mourà tota la política basca dels anys vinents. I quan s'haurà acabat el debat sabrem d'una manera definitiva si això del tarannà de Zapatero era una comèdia o no. I si nosaltres hem estat una simple moneda de canvi.

Mail Obert