Opinió

 

<134/169>

Vicent Partal

17.10.2006

Estic preocupat

No m'agrada com ha començat aquesta campanya. No m'agrada la virulència que es veu pertot. I no pas solament en els partits. Especialment no m'agrada la virulència de la gent. Observe, entre els amics, entre els companys, que n'hi ha moltíssims que no en vol saber res, de tot plegat. Però entre els qui en volen saber alguna cosa, observe molt poca voluntat d'entendre l'altre. Mai no havia vist una campanya tant 'amb mi o contra mi', i no crec que això siga ni bo ni útil.

Ep!, no demane pas que els partits canten les excel·lències dels rival. No cal demanar impossibles. Però sí que crec que s'hauria de rebaixar un poc aquest excés de mala bava, de tensió, de ràbia, que em sembla que comença a superar el nivell de la raonabilitat. Mireu, si no, els blocs o els comentaris dels fòrums: van plens de 'babaus', 'imbècils', 'xoriços', 'incompetents', 'rucs', 'venuts', 'feixistes'... i de llestos que es pensen que qualsevol cosa que digues, digues què digues!, amaga algun interès.

Així no anem bé, crec jo. Això més que una campanya sembla una guerra on hom avui fa l'ofès per qualsevol cosa i demà es creu amb el dret d'insultar i de manipular fets, opinions i fins i tot indicis. I la cosa pitjor és que no sé per què passa. No sé si passa perquè aquesta vegada els caps de campanya dels partits manen més que no pas els candidats, o perquè hi ha en joc molt de futur dels uns i dels altres, o perquè el món es va tornant lleig o perquè hem tingut uns anys molt durs políticament que ens han esgotat o ens han buidat les reserves de paciència. Allò que sé ben segur és que, com a país, avui em mire a l'espill i no m'agrade...

Però, ni que siga per coherència del discurs, estic disposat a acceptar que em faig gran i que això és tot... :-) .

Mail Obert