Opinió

 

<134/169>

Vicent Partal

15.05.2006

I si no hi ha eleccions avançades?

Avui al matí prendran possessió els nous consellers del govern de la Generalitat de dalt. I quan ho facen desapareixeran del mapa tres figures del govern. No hi haurà conseller primer o en cap (tanta discussió sobre el nom, per a què?), ni d'Universitats Recerca i Societat de la Informació, ni de Comerç, Turisme i Consum. La pregunta és: si aquest govern només ha de durar cinc mesos, fins a les eleccions, té sentit tant de moviment? O és tot plegat un indici que el PSC ha decidit de tirar endavant tot solet fins a la fi de la legislatura?

Podien haver optat per no suprimir els departaments, i repartir-ne, simplement, les competències esperant que la provisionalitat de la situació no durara prou per a causar maldecaps notables. Seria la cosa més lògica, si efectivament s'espera que a l'octubre hi haja eleccions. Ara la descomposició de dos departaments comportarà tota mena d'entrebancs, transvasament de funcionaris, decrets, restructuracions i complicacions que, en una situació normal, ja ocuparien de sobres els cinc mesos previstos i mal comptats que van d'ací a les hipotètiques eleccions d'octubre.
No té gaire lògica la situació, tret que no hi haja aquestes eleccions. I que, en realitat, aquest siga el disseny de govern que el PSC vol per intentar un bipartit al poder més temps que no esperem. De fet, en la remodelació, hi entren coses que havien intentat des del primer dia, com ara que les competències de telecomunicacions anaren a parar a presidència. Tot plegat m'intriga. Si has de canviar de casa i et diuen que has d'esperar-te cinc mesos, allò que no té lògica és que siga aleshores que et poses a fer obres i recuperes amb entusiasme els plànols de quan volies comprar la casa que ara se suposa que deixaràs
Vejam si al final no hi haurà eleccions avançades. Potser hi ha qui calcula que el PSC encara pot fer un gran negoci, si guanya el sí i si CiU i Esquerra continuen tan barallats que facen impossible una moció de censura al parlament. La situació actual és, per als socialistes, un desastre; per què, doncs, no intentar fer la viu-viu?

Mail Obert