Opinió

 

<134/169>

Vicent Partal

30.05.2006

L'estat transicional

El nom actual de l'Afganistan és tota una declaració per si sol. El país es diu, ho promet, 'Estat Islàmic Transicional de l'Afganistan'. Això de 'transicional' deu ser únic al món, n'estic segur. Transicional d'on i cap on? Després dels greus incidents d'ahir i en vist de com es troba el país, potser haurem de convenir que transicional vol dir que després de fer una volta tornarem a ser al mateix lloc. Perquè els americans continuen essent els odiats i els talibans i els seus aliats econòmics controlen cada vegada més territori.

Un incident aparentment menor, un accident de cotxe mal explicat, va convertir ahir Kàbul en un infern en què les patrulles americanes havien d'obrir-se pas a trets entre una multitud enfurismada. Oficialment, hi ha hagut vuit morts, els periodistes occidentals parlen de catorze, però a la pràctica ningú no acaba de saber què ha passat. L'eufemisme 'violència contra els forasters' tot just si amaga un nou episodi antiamericà en allò que formalment és l'únic illot controlat pels occidentals, Kàbul, enmig d'un país que torna a desfer-se.

Els talibans tornen a controlar el sud del país i la guerra entre les tropes del govern i americanes i els talibans ha costat, sols aquestes dues darreres setmanes, quatre-cents morts oficials, una xifra que fa molt difícil d'evitar la paraula 'guerra'. Cinc anys llargs després de la invasió de l'Afganistan pels Estats Units, lamentablement, la situació no solament no és millor, cada dia que passa, ans empitjora a una velocitat d'espant. Una transició cap al passat, segons que sembla.

Mail Obert