| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


diumenge, 8 de febrer de 2009
>

Els exiliats són recordats a Figueres 70 anys després de la guerra

El conseller Saura i l'alcalde van inaugurar un monument a l'avinguda Perpinyà

M. BARRERA. Figueres La Jonquera
L'avinguda Perpinyà de Figueres, per on fa 70 anys van passar milers d'exiliats de la guerra, és l'espai on s'ha col·locat un monument que el conseller Joan Saura i l'alcalde de la ciutat, Santi Vila, van inaugurar ahir acompanyats de testimonis de l'exili, combatents, víctimes, polítics de totes les formacions i també de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. D'altra banda, ahir també al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera es van tancar les jornades sobre identitat i exili.


 Foto: MONTSE BARRERA LLUÍS SERRAT

+ A dalt, el monument a l'exili que es va inaugurar ahir a Figueres, i a baix la recreació que es va fer a Camprodon de la retirada. Foto: MONTSE BARRERA LLUÍS SERRAT

L'acte davant del monument va començar amb el testimoni d'Enriqueta Piqué, que va explicar que amb la seva mare havien viscut un bombardeig a Figueres, mentre anaven cap a França. Piqué, que llavors tenia cinc anys, va explicar l'horror que van passar, enmig del fred, la pluja, la neu, la fam i la «por» dels avions que els seguien. Un cop a França van ser presoneres dels alemanys i el seu pare també. Per la seva banda, el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va qualificar l'exili «com un dels signes més perdurables de la injustícia del franquisme». L'alcalde de Figueres, Santi Vila, va dir que aquests actes senzills agafen transcendència per la democràcia i va anunciar la remodelació d'un tram de l'avinguda Perpinyà per col·locar-hi el monument als exiliats i tenir així «un punt a la ciutat senzill, discret, i que tingui una gran transcendència per peregrinar-hi i per fer-hi actes polítics». Posteriorment, Saura i Enriqueta Piqué van participar en la cloenda de les jornades d'identitat i exili al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, on prèviament la professora Anna Maria García va pronunciar una conferència sobre la recuperació de la memòria.



ACTES A CAMPRODON


Camprodon també ha estat un dels municipis on aquest cap de setmana s'han celebrat actes. Ahir es van fer un seguit de recreacions històriques dels fets del febrer del 1939 i al coll d'Ares es va inaugurar una placa commemorativa perquè va ser un dels escenaris clau de la retirada.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Memòria ben repartida

>«Em va impactar veure onejar una bandera que no coneixia»

>«Aquells dies Girona era plena de cotxes abandonats»

>«Uns soldats desfilaven i els altres ens robaven»

>Camí de l'exili.

>«Per error vaig escriure ‘visca' Franco»

>Els «nacionals», a Sant Feliu i Figueres.

>«Al Ter, a tocar de la Torras, hi vam trobar deu soldats morts»

>Setanta anys de la gran desfeta

>Un llibre amb més d'un centenar de testimonis

>«Un ‘made in Mussolini' es va instal·lar a casa»

>«A Vila-sacra ningú no va sortir al carrer a esperar els ‘nacionals'»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.