| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 21 de maig de 2024


diumenge, 19 de novembre de 2006
>

El volum de pesca de la gamba rosada baixa al voltant del 50 per cent en 25 anys

Els experts alerten que aquest crustaci pot quedar afectat per la sobreexplotació si es pesca a més de 1.000 metres

JOAN TRILLAS. Palamós
La gamba rosada ( aristeus antennatus ) o gamba de Palamós, i també mal coneguda com vermella, és un dels actius econòmics més importants de la confraria, que representa més del 35% del volum de negoci. La pesca de la gamba, però, ha disminuït a Catalunya en els últims 25 anys prop del 50%, sense arribar a ser preocupant ara mateix. Les causes, segons els experts, són moltes: l'increment de la potència de les barques, el fet que cada vegada treballen a més profunditat, la reducció de la flota pesquera, i altres variables, com ara la mateixa veda d'aquest crustaci, que durant una època –com va passar el 2005– s'amaga. Es pesca entre 250 i 850 metres i els experts alerten que no s'ha passar dels 1.000 metres de profunditat per no afectar-la irreversiblement.


El 1996 per la llotja de Palamós, entre el gener i l'octubre, van passar unes 122 tones de gamba. Això va representar un negoci de 2,3 milions d'euros. El quilo de gamba grossa es va pagar a 32,03 euros. A partir del 2001, i al marge de les captures, el preu es va anar encarint substancialment i sense aturador. Per exemple, el valor de la gamba capturada a Catalunya el 2003 va ser 15.542.219,75 euros. Es van superar els 40 euros el quilo i, mantenint una puja ja constant, s'arriba el 2006 als 70,48 euros de punta –aquests dies, la grossa volta els 60 euros–. Campanyes com ara el Menú de la gamba l'han convertida en una indústria, especialment a Palamós, un dels ports de referència pel que fa a les captures. La pressió sobre la gamba creix.



VEUS D'ALERTA


El director del Museu de la Pesca, Miquel Martí, alerta de la necessitat d'un canvi de mentalitat del pescador, que hauria de passar de ser un depredador a abraçar una mentalitat amb projecció de futur: fins i tot més empresarial, per donar sortida a aquest recurs pesquer –aquest i d'altres– i preservar-lo. Per Martí és inqüestionable que estem entrant en una fase de sobreexplotació que a curt termini pot tenir efectes negatius per a la indústria pesquera, ja prou sensible. Un criteri que comparteix l'antropòleg Joan Lluís Alegret que destaca la necessitat d'apostar pels valors patrimonials de la pesca en general i, també de la gamba, per a dotar-la d'altres alternatives a la pesquera.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>El risc de pesca més avall dels 1.000 metres

>Palamós, la marca i no la zona

>Un futur inquietant i incert

>La pesca d'arrossegament

>Un to vermellós «post-mortem»

>Viu a prop dels grans canons submarins

>Històries de cuina i pesca

>I ara toca l'escamarlà

>Cada cop menys gambes.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.