Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2006. Ciència i cultura

De Hollywood a Suècia

Commemoracions i pèrdues

Protagonista de l'any? Tu


dilluns, 25 de desembre de 2006
En l'àmbit científic, el 2006 ens ha procurat una sorpresa singular: la 'degradació' de Plutó, que ha perdut la condició de planeta i ha passat a la nova categoria dels planetes nans.

La decisió, presa el mes d'agost per la Unió Astronòmica Internacional (UAI), ha fet evident una vegada més el caràcter dinàmic de la ciència, que avança fent giragonses i marrades. Ara, això no ha evitat ni la proliferació de 'condols' (principalment via internet) per la 'dissort' del més petit, fred i llunyà dels planetes, ni les protestes d'alguns astrònoms, contraris a la decisió de la UAI, que ha reduït els nou planetes a vuit.

I del planeta més llunyà al més pròxim: Mart. Mercès a les fotografies preses per la nau espacial Mars Global Surveyor, a la primeria d'aquest mes de desembre l'Agència Espacial Nord-americana (NASA) féu pública l'existència d'uns solcs als vessants de dos cràters marcians, possiblement causats per aigua líquida, i en una data posterior al 1999!

Aquest descobriment ha fet parlar, una vegada més, de la possibilitat futura d'establir colònies terrícoles al Planeta Vermell; i això, el mateix any en què Anousheh Ansari, nord-americana d'origen iranià, es convertia en la primera turista espacial: un privilegi, de moment, sols a l'abast d'un petit grup de gent molt adinerada.

De Hollywood a Suècia


+ Fotograma de 'Crash'.
De cinema, en remarquem un esdeveniment que captiva gent de tot el món: els fastuosos premis Oscar, que enguany han distingit 'Crash', un film sobre tensions socials i ètniques dins la ciutat de Los Angeles (Califòrnia, EUA); i això que no era pas un film favorit, condició que sí que tenia 'Brokeback Mountain', una història d'amor homosexual dirigida pel taiwanès Ang Lee. Quant als premis Nobel, l'Acadèmia Sueca ha distingit Orhan Pamuk, el primer turc que ateny el premi Nobel de Literatura, el més important del ram.

Commemoracions i pèrdues


+ Cartell de l'Any Rusiñol.
Durant el 2006 hem commemorat l'aniversari de la naixença o mort de figures eminents de la cultura. Hem tingut els anys Mozart, Freud, Cézanne, Rusiñol... (l'Any Rusiñol, centrat a Sitges, al Garraf, durarà fins el juny del 2007). Però l'any que és a punt de cloure's s'ha emportat els actors Glenn Ford i Shelley Winters; el cineasta Robert Altman; l'escriptor Naguib Mahfuz; les periodistes Oriana Fallaci i Anna Politkòvskaia, model de periodisme compromès, valent i honrat, assassinada el 7 d'octubre. A casa nostra, ens han deixat figures com la pedagoga Marta Mata, el cineasta Joaquim Jordà, l'escriptor Jordi Sarsanedas i el ninotaire i pintor Francesc Vila Rufas, més conegut pel pseudònim Cesc.

Protagonista de l'any? Tu


+ Time t'ha triat a tu com a personatge del 2006.
Quant a les noves tecnologies, recordem que Google ha comprat YouTube, portal que permet de publicar, compartir i visualitzar de franc una quantitat ingent de vídeos, domèstics o no. La popularitat de YouTube, constituït a la primeria de l'any passat, confirma la progressiva penetració d'internet i el paper, cada vegada més actiu, que hi tenen els usuaris. El fet ha estat reconegut per una revista de molta anomenada: la nord-americana Time, que t'ha triat a tu com a personatge del 2006; sí, sí, a tu, i a tots els internautes que han contribuït a fundar i afaiçonar la nova democràcia digital.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Enguany s'han recuperat dues obres mestres del pintor expressionista noruec Edvard Munch: 'Madona' i 'El crit', la seva peça més cèlebre, robades del Museu Munch d'Oslo el 2004.
  • També ha fet quaranta anys de la publicació de dos títols molt populars de la literatura infantil i juvenil catalana: 'El zoo d'en Pitus', de Sebastià Sorribas, i 'La casa sota la sorra', de Joaquim Carbó.
  • I la Dama d'Elx, la joia de l'escultura ibèrica, ha pogut tornar a la capital del Baix Vinalopó, ni que fos per poc més de cinc mesos. L'estada a Elx de la Dama, que s'exposa permanentment al Museu Arqueològic de Madrid, ha acrescut les veus que en demanen el retorn definitiu.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La sisena hora, novetat a les aules de primària de Catalunya.
Sobre la llengua sànscrita i el 'Diccionari sànscrit-català', editat a principi d'any.
Les deu fotografies més populars de la National Geographic Society.
El controvertit evangeli de Judes, publicat per aquesta mateixa institució.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua