Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Joaquim Jordà, mestre del documental

Jordà i l'escola de Barcelona

La mirada...

...lliure


dimecres, 28 de juny de 2006
El 24 de juny proppassat ens va deixar el cineasta Joaquim Jordà, un dels màxims exponents del cinema documental i l'autor d'una obra que va tocar temes d'índole diversa, però lligats per una característica comuna: el compromís amb la realitat i amb la problemàtica del temps que li va tocar de viure.

Bé que feia temps que tenia càncer, Jordà va treballar de valent fins al darrer moment. La mort se l'emportà mentre enllestia el documental 'Més enllà del mirall', sobre l'agnòsia, trastorn cerebral que l'afectava i que no permet d'identificar correctament els objectes. El 8 de juny encara va assistir a la presentació del llibre de Laia Manresa 'Joaquim Jordà. La mirada lliure', coeditat per la Filmoteca de Catalunya i l'editorial Pòrtic, que repassa la trajectòria vital i artística d'aquest guionista i director cinematogràfic, que també va fer d'actor i traductor.

Recordem, així mateix, que el mes d'abril el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) va inaugurar un cicle dedicat a la filmografia de Jordà que duia per títol 'Cinema de situació'; i que l'autor va prendre part activa en la celebrada exposició 'Literatures de l'exili', que abordava l'exili subsegüent a la guerra del 1936-1939 des de la mirada dels escriptors catalans que el van viure i endurar.
  • ! Actualització el 28/06/2006 a les 15:00
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Cinema.

Jordà i l'escola de Barcelona


+ Jordà fou capdavanter i ideòleg de l'escola de Barcelona.
Nat el 1935 a Santa Coloma de Farners (Selva), Joaquim Jordà i Català va fer la carrera de dret a Barcelona i, després d'atènyer la llicenciatura, va anar a Madrid a fer estudis de cinematografia. De retorn a la capital catalana va convertir-se en capdavanter i ideòleg de l'escola de Barcelona, fundada els anys 1966-1967, que aplegava un grup de cineastes d'avantguarda. 'Dante no es únicamente severo', que va dirigir juntament amb Jacint Esteva, és tingut pel film fundacional de l'escola.

La mirada...


+ La mirada compromesa i lliure del cineasta va abastar arguments i temes diversos.
Durant la dècada del 1970 Jordà va sojornar uns quants anys a Itàlia, on va significar-se per la seva militància d'esquerres, amb films com 'Portogallo, paese tranquillo' i 'Lenin vivo'. Després d'haver passat pel Partit Comunista Italià (PCI), la formació comunista més important de l'occident europeu durant la guerra freda, i d'haver fet traduccions de l'italià, va reprendre la direcció cinematogràfica amb 'Numax presenta...' (1980), retrat de l'experiència autogestionària dels treballadors de la fàbrica Numax de Barcelona, novament protagonistes de 'Vint anys no són res' (2004).

...lliure


+ Cartell d'un dels films més celebrats de Joaquim Jordà.
Ara, la carrera cinematogràfica de Jordà no va centrar-se únicament en la problemàtica obrera. Ni de bon tros. La seva mirada irreverent, compromesa i lliure va abastar arguments i temes diversos, cosa testimoniada per films com 'Un cos al bosc' (1996), de ficció i trama policíaca, protagonitzat per l'actriu Rossy de Palma; 'Mones com la Becky' (1999), en què va penetrar d'una manera crítica en els procediments de la psiquiatria moderna; i 'De nens' (2004), que dóna compte de la renovació del barri del Raval de Barcelona i d'un controvertit cas de pederàstia que s'hi va destapar.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'any 2000 Joaquim Jordà va rebre el Premi Nacional de Cinema (un dels guardons integrants dels Premis Nacionals de Cultura, atorgats anualment per la Generalitat de Catalunya) pel film 'Mones com la Becky'.
  • El documental, gènere cinematogràfic que mostra la realitat sense recórrer a la ficció, és tan antic com el cinema mateix: de documentals, ja en feien els germans Lumière, inventors del cinematògraf, patentat el 1895.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Article d'homenatge a Joaquim Jordà.
Una entrevista que li van fer el setembre del 2004.
'Franctirador': la valoració del cineasta Marc Recha.
Nota sobre el treball biogràfic 'Joaquim Jordà. La mirada lliure'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua