Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'El zoo d'en Pitus' i 'La casa sota la sorra'

La colla d'en Pitus...

...i la seva popularitat

Aventures vora el Nil


dilluns, 19 de juny de 2006
Ja fa quaranta anys de la publicació de 'La casa sota la sorra', de l'escriptor de Caldes de Malavella Joaquim Carbó i Masllorens, i de 'El zoo d'en Pitus', de l'escriptor barceloní Sebastià Sorribas i Roig. L'escaiença ens dóna peu a ocupar-nos de totes dues obres, que es compten entre les més populars de la literatura infantil i juvenil del nostre país.

En el cas de 'El zoo d'en Pitus', publicada l'abril del 1966 i guanyadora del premi Josep Maria Folch i Torres, l'aniversari ha portat a organitzar un Any Sorribas per retre homenatge a l'autor de la celebrada novel·la i a tots els qui l'han llegida. Promogut per la Galera, l'editorial que la va publicar, l'Any Sorribas servirà, fins l'abril de l'any vinent, per desplegar tot d'activitats obertes a la participació de les escoles.

De 'La casa sota la sorra', Columna Edicions n'ha preparat una edició commemorativa, tot just acabada de presentar, acompanyada de paraules d'homenatge d'escriptors, llibreters, editors, mestres...

Diguem, també, que tant en Sebastià Sorribas com en Joaquim Carbó foren homenatjats a la primeria del mes d'abril, durant el Món Llibre, una festa del llibre per a infants que es féu a Barcelona per segona vegada.
  • ! Actualització el 19/06/2006 a les 09:30
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Literatura.

La colla d'en Pitus...


+ La novel·la va publicar-se per primera vegada l'abril del 1966.
'El zoo d'en Pitus' és un cant a la solidaritat i a l'amistat. Els protagonistes, una colla d'infants d'un dels barris més antics de Barcelona, fan mans i mànigues per atènyer un objectiu peremptori: aplegar diners perquè el més menut de tots, en Pitus, molt malalt, pugui anar a Suècia i posar-se a les mans d'un metge de molta anomenada, l'únic que el pot guarir. A tal fi, tenen la pensada d'improvisar un zoo (de pagament, és clar), cosa gens fàcil i que demana l'esforç, el tranc i la unió de tots plegats: d'en Tanet, d'en Fleming, d'en Juli, d'en Manelitus, d'en Cigró, de na Mariona i dels veïns del barri, que s'hi aboquen de ple.

...i la seva popularitat


+ Coberta de l'edició commemorativa.
Les peripècies de la colla d'en Pitus van atènyer de seguida una gran popularitat, cosa afavorida pels dibuixos de la Pilarín Bayés, que també ha fet les il·lustracions de força més llibres de Sebastià Sorribas. De 'El zoo d'en Pitus', ja se n'han fet una quarantena d'edicions i se n'han venut més de tres-cents mil exemplars, xifra sols superada per 'La plaça del Diamant' de Mercè Rodoreda, i pel 'Mecanoscrit del segon origen' de Manuel de Pedrolo.

Aventures vora el Nil


+ De 'La casa sota la sorra', se n'han fet més de setanta edicions.
Igualment, moltíssims lectors han seguit àvidament les aventures i desventures d'en Pere Vidal i de n'Henry Balua pel Nil, per les llunyanes i exòtiques terres d'Egipte i del Sudan. En Pere Vidal és un jove barceloní tarambana i esquenadret, contrapunt de n'Henry Balua, un africà idealista, íntegre i treballador; dos tarannàs complementaris que se les hauran amb el senyor Ti, personatge maligne, egocèntric i mancat d'escrúpols, que dirigeix una organització secreta des d'un indret colgat: la casa sota la sorra.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A més de 'La casa sota la sorra', en Pere Vidal és el protagonista de títols com 'El país d'en Fullaraca', 'Els bruixots de Kibor' i 'La casa sobre el gel'.
  • Joaquim Carbó, que n'és l'autor, figura entre els membres fundadors de la revista infantil i juvenil Cavall Fort, que ja suma quaranta-cinc anys d'història.
  • De 'El zoo d'en Pitus', se n'ha fet un film, dirigit per Mireia Ros i estrenat el 2000.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt sobre 'La casa sota la sorra'.
Els orígens d'aquesta novel·la d'aventures, explicats per l'autor.
Sebastià Sorribas: entre el barri xinès de Barcelona i Sallent (Bages).
Una entrevista recent que li va fer VilaWeb TV.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua