Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Adéu a na Marta Mata

De vocació, pedagoga

Fundadora de Rosa Sensat

Ideari pedagògic


dijous, 29 de juny de 2006
El dia 27 de juny es va morir, amb vuitanta anys acabats de fer, Marta Mata i Garriga, gran impulsora de la renovació pedagògica d'aquests últims quaranta anys. Lligada de jove al magisteri i a la pedagogia, aquesta mestra de mestres va maldar per fer realitat el projecte d'una escola pública laica, catalana i democràtica.

En efecte, aquest projecte, encarrilat en temps d'una dictadura feroç, va guiar la trajectòria de na Marta Mata, igual que el de fer una escola pública de qualitat, un espai d'excel·lència, basat més en la formació dels alumnes, de llurs aptituds reflexives, que no pas en l'aprenentatge memorístic, en l'acumulació de dades. Un ideari pedagògic sostingut i reflectit en llibres de pedagogia general, d'exercicis i didàctica de la lectura i de l'escriptura, i en un gran nombre d'articles de pedagogia i política educativa.

Ara, na Marta Mata no va limitar-se a l'àmbit educatiu. El 1964 va visitar un 'kibbutz', val a dir: una comunitat agrària col·lectivista d'Israel, ço que assenyala el punt de partença de la seva vocació política.

A les darreries de la dictadura franquista va afegir-se al Moviment Socialista de Catalunya (MSC) i, al cap d'uns quants anys, al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), pel qual fou diputada al Congrés dels Diputats espanyol i al Parlament de Catalunya, a més de regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona. Feia dos anys que presidia el Consell Escolar d'Espanya, òrgan consultiu en matèria educativa.
  • ! Actualització el 29/06/2006 a les 10:00
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Ensenyament.

De vocació, pedagoga


+ Vista del poblet de Saifores.
Nada el 1926 a Barcelona, Marta Mata va fer els estudis de batxillerat al prestigiós Institut-Escola del parc de la Ciutadella. Durant una vintena d'anys, del 1945 al 1965, va sojornar al poblet de Saifores (Baix Penedès), a la casa pairal dels Mata, on se li desvetllà la vocació de pedagoga, cosa afavorida pel guiatge de sa mare, l'Àngels Garriga, mestra i escriptora de llibres infantils. Llicenciada en pedagogia, al tombant dels anys 1950-1960 va prendre part en la fundació d'un seguit d'escoles.

Fundadora de Rosa Sensat


+ L'Associació de Mestres Rosa Sensat va reprendre les escoles d'estiu per a mestres.
Més endavant, a mitjan anys 1960, en plena dictadura franquista, un grup de mestres, amb Marta Mata al davant, van proposar-se de recuperar i de renovar la tradició pedagògica catalana, d'entroncar amb el model educatiu de l'Institut-Escola erigit durant la Segona República. A tal fi, i amb el suport de pares d'alumnes, van fundar clandestinament l'Escola de Mestres Rosa Sensat, després anomenada Associació de Mestres Rosa Sensat, que va reprendre les escoles d'estiu per a mestres, instituïdes per primera vegada el 1914, en temps de la Mancomunitat de Catalunya.

Ideari pedagògic


+ Na Marta Mata va defensar aferrissadament el caràcter laic de l'escola pública.
La Marta Mata era partidària d'una escola oberta, participativa, prou flexible per a donar resposta a les especificitats de cada alumne. De conviccions cristianes, va defensar aferrissadament el caràcter laic de l'escola pública per respecte a la diversitat de creences i de cultures, una diversitat, fonament de tolerància i de respecte, que s'havia de conèixer.

MATERIALS

  • Marta Mata
    Format:Web
    Pòrtic, biografia, premis, obra, entrevistes, vincles... A l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. (AELC).
  • Fundació Àngels Garriga de Mata
    Format:Web
    Amb seu a cal Mata, al veïnat de Saifores (Banyeres del Penedès). S'hi fan estades de convivència, escoles d'estiu, aplecs, seminaris i estudis sobre temes pedagògics, socials i culturals.
  • Associació de Mestres Rosa Sensat
    Format:Web
    Biografia i obra de la fundadora.
  • Entrevista amb Marta Mata
    Format:Web
    Feta el 1997 per la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia.

QUE HO SABIES?

  • Na Marta Mata també va escriure contes infantils, com 'El país de les cent paraules' i 'La paraula de cent països'.
  • L'Escola de Mestres Rosa Sensat adoptà el nom en homenatge a la mestra del Masnou (Maresme) Rosa Sensat i Vilà (1873-1961), que va destacar-se en la difusió dels nous corrents pedagògics europeus i en l'organització de centres escolars.
  • El 2002 Marta Mata va deixar la vice-presidència del Consell Escolar d'Espanya, en desacord amb la controvertida Llei Orgànica de Qualitat de l'Ensenyament (LOCE), impulsada pel Partit Popular.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de Marta Mata.
Entrevista publicada a la revista d'Escoltes Catalans, associació laica de l'escoltisme català.
Una altra entrevista, feta el 2004.
Representació teatral escolar de 'El país de les cent paraules'.
I també...
  • Els guardons, reconeixement a una vida consagrada a la pedagogia.
  • El dol, compartit per molta gent, de l'Associació de Mestres Rosa Sensat.
  • Cop d'ull a cal Mata.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua