Opinió

 

<7/88>

Andreu Barnils

03.05.2015

Elon Musk ens entra pel terrat

El físic i home de negocis Elon Musk va presentar dijous passat a Califòrnia (EUA) les seves bateries solars. Combinades amb plaques solars podrien permetre de consumir energia provinent del sol les vint-i-quatre hores del dia. De dia, funcionaríem amb les plaques i les bateries es carregarien. De nit, funcionarien elles. Les bateries d'Elon Musk fan 1,3 metres d'alçada, uns 20 centímetres d'amplada i pesen 100 quilograms. Una mena de neveres, amb el nom de PowerWalls, 'parets d'energia'. Costen 3.500 dòlars. Les bateries pensades per a empreses són molt més grosses i molt més cares. Aquí l'operació és de màrqueting: Musk ens vol vendre un producte, i a mi ja m'està bé. I tant, que m'està bé.


La presentació de Musk va durar només vint minuts (vídeo) i és, per mi, espectacularment ben feta. Ven un somni, i és un somni que compro, fa molts anys que el compro: el final del monopoli de les elèctriques. En el seu somni, en comptes de ser grans centrals elèctriques, les que generin energia, aquesta es generaria al terrat dels edificis. Tots nosaltres tindríem plaques solars dalt del terrat i dins les cases, les bateries. El seu somni és el final del petroli i el gas transformats en electricitat i el començament del viure del sol amb plaques al terrat. Jo pronostico una batalla campal en aquests terrats. De fet, ara mateix Musk cobra el lloguer de la placa solar i veurem si els propietaris dels edificis s'inventen conceptes nous per al lloguer del terrat on ha d'anar la placa. El mercat immobiliari pujarà cap a dalt. Vull dir que Musk no diu adéu a l'actual sistema econòmic. Però sí a l'energètic: direm adéu al petroli, gas i més carburants gràcies també a gent com Elon Musk.


Un futur sense cables elèctrics creuant països. Un país sense cables elèctrics ni sistemes centralitzats. Veïns amb plaques al terrat. Si el capitalista de les renovables Elon Musk guanyarà la batalla a les elèctriques, les seves centrals, els seus monopolis, s'haurà de veure. A l'estat espanyol, per exemple, la llei castiga els que generen energia renovable. Veurem quin és l'impacte d'aquestes bateries a l'estat.


Quin home, el senyor Musk! Nascut a Sud-àfrica, fill de canadenca, se'n va anar del país per evitar el servei militar del govern racista d'aleshores. Va aixecar PayPal, el sistema de pagament electrònic que fan servir milions de persones a la xarxa. També treballa en els coets de segona mà. Els coets de l'espai, l'únic mitjà de transport que no serà elèctric en el futur, segons ells, i una altra de les seves obsessions. Els coets i les seves solucions. Ara el gran problema és que resulten molt cars. Solució de Musk? Reutilitzar-los. Fer que les peces que el coet va abandonant per l'espai tornin a la Terra, i puguin tornar a posar-se en òrbita immediatament. Quant als cotxes elèctrics, va començar amb models de cent mil dòlars, per a rics conscienciats; ja n'ha llançat el model de cinquanta mil dòlars i té previst de presentar el model de trenta-cinc mil dòlars aviat. Hi ha dos estats nord-americans coberts amb prou estacions de recàrrega dels cotxes elèctrics i la ruta Nova York-Los Angeles també és a punt.


Ara Elon Musk ens entra pel terrat i ja el tenim al menjador, on ens col·loca una bateria hiperplana per a evitar les centrals elèctriques i escalfar-nos amb el sol. Bateria que no ha patentat, com ja va fer amb els cotxes elèctrics: ofereix la seva tecnologia a les altres empreses.

Editorial