Opinió

 

<99/169>

Vicent Partal

15.03.2010

Aguantar?

Els governs és bo que duren quatre anys. Però no és imprescindible, i pot ser fins i tot dolent si, com passa al Principat ara, van arrossegant-se sense gaire convicció.

És evident que tan sols qui ocupa el govern té el dret d'escurçar la legislatura. Una decisió que depèn, al cap i a la fi, del president. No es pot imposar un final de legislatura anticipat des de fora, ni des del parlament, ni des de l'opinió pública. Les regles són clares i cal respectar-les: les legislatures (ací) duren quatre anys.

Però, dit això, un govern també governa per alguna cosa. Governa perquè creu en un projecte i es veu amb forces de tirar-lo endavant. Governa perquè creu que pot guanyar les eleccions següents. Governa perquè considera que la seua feina és millor que no la que farien els seus possibles successors. En tot això, d'acord, però no pot governar únicament 'per aguantar' i deixar passar temps. Aguantar la legislatura per aguantar-la no porta enlloc i generalment augura un mal final.

Per això crec que el president Montilla hauria de pensar si no és millor avançar les eleccions. Aquest govern no dóna més de si. Potser que ens sorprenga amb algun detall legislatiu, encara, però no ja no raja. Es veu cansat, esgotat, incapaç de reaccionar, superat, i d'ací al novembre tot això es farà molt llarg. No sé si ningú dins el partit socialista espera un miracle, però és això i no pas una bona campanya que necessitarien per canviar la tendència electoral i social que els és adversa. I ja sabem que, de miracles, no n'hi ha. Simplement.

Mail Obert