Opinió

 

<97/169>

Vicent Partal

26.04.2010

Dit això...

Dites les coses que vaig dir ahir, sobre l'èxit de les consultes, crec que també cal parlar una mica de les mancances. Que n'hi ha.

És evident que no es pot menystenir la potència de les consultes. El partit socialista, molt especialment el seu diari, van provar ahir de desprestigiar-les, en un canvi estratègic que supose que explicarà algun dia i que segurament té molt a veure amb la dinàmica (desesperada per a ells) de les pròximes eleccions. Però les dades són prou contundents, en termes globals, perquè aquest atac resulte creïble.

Tot amb tot, hi ha coses que mereixen reflexió. Especialment els fluixos resultats d'algunes poblacions. Hi ha qui vol evitar el debat convertint qualsevol comentari crític en una agressió contra els voluntaris que tanta feina han fet, o que s'estimen més de realçar les dificultats majors, ben evidents, que hi ha hagut en alguns llocs del país. Però jo també sóc un voluntari i és des d'aquest compromís que reivindique la necessitat de discutir tranquil·lament i sense xantatges emocionals una realitat en què no tot és perfecte.

Hi ha resultats que no són bons i, això, ho hem de poder dir amb naturalitat. Hi ha campanyes locals que podrien haver fet més que no han fet, o que haurien d'haver estat més conscients de les limitacions pròpies, en bé del moviment global. No és positiu, em sembla, instal·lar-nos en un estat d'efervescència permanent, en què tot es vol presentar com si fos perfecte i meravellós. Perquè això no és creïble i perquè obre flancs febles, on els molt poderosos contrincants de les consultes posen la banya. No seré pas jo qui diga on s'ha de votar i on no, alerta. Mai no m'atorgaria una responsabilitat com aquesta perquè no en sé prou. Crec que la responsabilitat final és de les comissions locals, que són les que han de pensar bé cada pas que fan. Aquest és el punt més complicat, a parer meu, especialment pensant en les tongades que vénen ara.

L'exercici de les consultes és sobretot una magnífica lliçó de democràcia aplicada. I, com totes les democràcies, és perfectible. Tan sols per això crec que ja valdria la pena de poder parlar de tot sense que ningú acusàs els altres de res, sinó mirant de ser constructius.

Mail Obert