Opinió

 

<96/169>

Vicent Partal

10.05.2010

El referèndum

No és sempre el cas, però sovint allò que acaba important menys d'un referèndum és la pregunta. Acaba essent un plebiscit contra qui el convoca o en favor seu. Cal recordar que CiU promovia el no a l'OTAN, i no precisament per motius ideològics? Per això, a Hereu, aquest li pot esclatar a les mans.

Que el PSC viu i no viu pensant que se li poden acabar les dècades de possessió de la Casa Gran de Barcelona és una evidència. Ara, per si calia demostrar-ho l'alcalde Hereu s'ha llançat a una cursa de grans titulars, convençut, supose, que això li farà recuperar algun puntet de la malmesa aritmètica electoral. I tan aviat es trau de la barretina unes olimpíades d'hivern ja amortitzades i que no entusiasmen ni el seu soci de govern com el referèndum sobre la Diagonal que ara ha obert.

Perfecte. A la porta de ma casa, i no estic prop de la Diagonal, ja hi ha cartells explicant-me com he de votar. S'han gastat, a més, tot de diners en prospectes i en encartaments informatius. I pagaran un operatiu que en una sola ciutat valdrà més diners que no totes les consultes per la sobirania juntes. I tot per demanar una cosa tan decisiva per al nostre futur com aquesta: si volem que la Diagonal siga una rambla o un bulevard... Ah!, i amb una possible resposta C, que pràcticament no s'explica, i que concitarà probablement una bona dosi d'oposició als socialistes barcelonins.

Sóc usuari de la Diagonal una volta la setmana, quan vaig a Catalunya Ràdio i, sincerament, a mi, no em sembla que estiga malament ara ni em veig en disposició de decidir quina de les opcions que em presenten m'agrada més. M'estimaria més que algun entès fes una proposta i, en tot cas, ja opinaria.

Mentrestant, aguantaré el xou de l'alcalde. Em resulta curiós, ho he repassat, que ni en el programa electoral del PSC, ni en el Pacte de Govern amb ICV, ni en el Programa d'Actuació Municipal, hi aparega cap referència a aquesta macroobra, cosa que em fa sospitar que és una bombolla més i una nova maniobra a la desesperada. Hàbilment aprofitada, això sí, per Esquerra, que ha establert un precedent de consulta.

Diumenge veurem com acaba tot plegat i si l'ajuntament no ha de penedir-se, vistos els resultats, d'haver fet una proposta tan estrambòtica.

Mail Obert