Opinió

 

<96/169>

Vicent Partal

05.05.2010

Demà ho veurem

Els mercats no sempre segueixen la raó. De fet, són els mercats que sovint decideixen la raó. Per això Espanya fa tot quant pot per dir que no passa res i els mercats financers no solament no se'n fien, sinó que en desconfien. Demà el tresor reial farà una nova emissió de bons a cinc anys. Serà interessant de veure què aconsegueixen.

Ahir el president del govern espanyol, en persona, va haver d'eixir a dir amb tota la solemnitat que va poder que Espanya no feia una caiguda lliure i que era fals el rumor segons el qual necessitaria 280.000 milions d'euros urgentment. Però la credibilitat de Zapatero és tan baixa que va haver d'eixir un portaveu del Fons Monetari Internacional, un tal William Murray, a desmentir de nou els rumors, que no paraven de créixer. Resultat? En un dia es van fondre els guanys de la borsa espanyola d'onze mesos i la intranquil·litat ja no es pot dissimular.

Fer el milhomes té aquestes coses. El govern espanyol es dedica a fer veure que no passa res i que és un dels llocs més forts de la Unió. Però cal ser molt cec per a no veure la realitat. El vint per cent d'atur i una recessió de la qual no sap eixir. I un notable immobilisme polític.

La setmana passada Standard & Poor's va rebaixar la nota del deute espanyol i la majoria dels mitjans econòmics europeus i americans van manifestar dubtes seriosos sobre la capacitat del govern espanyol de refer la situació a curt terme. Demà veurem si aquest canvi ha tingut cap efecte. Les autoritats espanyoles parlen d'aconseguir amb els bons dos mil milions d'euros. Atents a la dada, doncs, que serà un indicador de fiabilitat perfecte.

Mail Obert