Opinió

 

<95/169>

Vicent Partal

13.05.2010

Dimitisca senyor president

La presidència és una institució que vol honorabilitat. Per això, precisament per això, en el nostre país el tractament protocol·lari del president és de 'Molt Honorable'. I per això un president no pot seure en un banc dels acusats, com a presumpte culpable de corrupció, sense tacar gravíssimament el càrrec que deté. La institució no s'ho mereix ni s'ho mereix el poble que l'ha votat.

Per comptes de fer una reflexió assenyada el president Camps ahir va optar per fer el milhomes. Puc entendre-ho des del punt de vista estrictament humà. La primera reacció d'estupor, de defensa forçada, de por, supose que pot fer dir les coses que va dir ahir el president Camps i que fins i tot pot fer actuar amb aquesta alegria histèrica que va lluir a la seu del partit popular.

Però, passada la primera reacció emocional, el president de la Generalitat té l'obligació de pensar no solament en el seu honor personal sinó, sobretot, en l'honor de la primera i màxima institució dels valencians. Ho ha intentat, ha intentat d'esquivar el judici fent servir tot el seu poder i tota la seva influència. Però ara que no pot evitar-lo i que solament és qüestió de temps que sega al banc dels acusats, ara hauria de dimitir.

I hauria de dimitir perquè, encara que Camps crega que pot superar un tràngol com aquest, la presidència no que no pot. La presidència és una institució forta exactament perquè no depèn de qui l'ocupa, no la fa qui l'ocupa, sinó a l'inrevés: és la presidència que fa qui l'ocupa; no és Camps qui crea la presidència, sinó que és la presidència qui fa de Camps, que no és sinó un ciutadà més, el 'Molt Honorable', el primer dels valencians. És un deure de responsabilitat cívica no oblidar això i d'actuar en conseqüència.

Mail Obert