Opinió

 

<95/169>

Vicent Partal

11.05.2010

Alts càrrecs

El president Montilla diu que reduirà el nombre d'alts càrrecs de la Generalitat. Ho diu quan ja no manca ni mig any per a les eleccions, unes eleccions que, diuen les enquestes, el faran fora del poder. Vist així, malgrat l'evidència de la crisi, resulta xocant.

La Generalitat compta uns quants centenars de 'alts càrrecs', expressió que s'aplica al president mateix, als consellers, als titulars de secretaries de govern, als interventors i directors generals, als assessors amb rang igual o superior al de director general i també als directors executius i gerents d'entitats autònomes o empreses de la Generalitat. No és senzill saber quants són en realitat (sobretot de les empreses públiques), però en sabem, si més no, els sous corresponents a l'any 2008.

Aquesta capa de l'administració podria ser un dels objectius de la notable retallada de despesa que ha de fer el govern espanyol. Retallada que segurament també obligarà les generalitats a fer retallades de pes. D'acord. Les tisorades poden ser de moltes menes, però segurament que una de les més populars serà la de retallar el nombre, o el sou, dels alts càrrecs. Ni que siga perquè l'expressió 'alt càrrec' és molt impopular i s'associa amb nepotisme, privilegis, etcètera. Ben sovint, massa sovint, molt injustament. Demagògicament.

És de preveure que, si això tira endavant, ningú no sortirà amb dificultats, més enllà dels mateixos partits i dels alts càrrecs implicats, és clar. A ningú, no li agrada de trobar-se sense feina. Fins i tot és possible que l'aprofitament propagandístic puga ser gran i que l'aparell electoral puga vendre l'acció com una mostra de sensibilitat exquisida. Però, fins i tot així, difícilment una mesura com aquesta, a les portes de les eleccions i quan no s'han complert promeses prèvies, podrà fer cap so que no siga de propaganda. Demagògica també. Per cert.

Mail Obert