Opinió

 

<95/169>

Vicent Partal

06.05.2010

Vint-i-vuit sentències

El govern valencià ha hagut d'acceptar finalment que el títol de filologia catalana demostra el coneixement del 'valencià'. Han calgut vint-i-vuit sentències, però ja ho tenim. I ara cal donar les gràcies als qui han pledejat vint-i-vuit vegades: Acció Cultural, les universitats, els sindicats d'ensenyants i tota la resta. Per la paciència que lleva fruit.

És cert que fa riure que el govern valencià necessite vint-i-vuit sentències per a reconèixer una obvietat. D'acord. És cert que, ni així, no ha escrit la paraula 'filologia catalana' i s'ha refugiat en un circumloqui. Són cabuts. Tot això, ja ho sabíem. Però el fet cert, allò que resta, és que finalment la Generalitat Valenciana ha hagut de transigir i reconèixer els drets dels centenars o milers de valencians que, bo i tenir el títol de filologia catalana, es veien impedits d'exercir en la llengua dels seus pares per l'obcecació política del consell.

La cosa més fàcil era rendir-se. I tanmateix he sentit durant anys els germans Esteve i la Mercè Teodoro explicant-me, una vegada i una altra, que ACPV pledejava o que ho feia la universitat o els sindicats, o... Molts, molta gent, no s'han rendit i el resultat d'aquesta perseverança és avui un èxit que tots celebrem. Gràcies, doncs, per no haver defallit.

Mail Obert