Opinió

 

<85/169>

Vicent Partal

14.01.2011

Tura

Montserrat Tura ha anunciat que vol ser candidata a la batllia de Barcelona. No li serà fàcil. El PSC barceloní persistirà en la ruïna fins al final; per tant, l'escull més difícil que l'ex-consellera haurà de sobrepujar serà, segurament, el seu partit. Ara, si passa la barrera, segur que les eleccions municipals no seran com s'havia previst.

No crec, a hores d'ara, que Montserrat Tura puga disputar la victòria a CiU. Crec que ningú no ho podria fer perquè la ciutat està més que tipa del PSC, perquè CiU ha sabut construir molt sensatament una alternativa i perquè amb tres dècades de socialistes al consistori ja n'hi ha més que prou. Però, en canvi, Montserrat Tura sí que pot millorar la cursa de les municipals, no solament en pro del seu partit, sinó també de tothom.

En pro del PSC, perquè potser serà capaç d'aturar el daltabaix. No crec que puga guanyar, però tampoc que vaja darrere el PP o que acabe en una posició ridícula com la que el partit socialista mateix està convençut que aconseguirà Hereu. I és ben legítim que ells miren pels seus interessos.

Ara, a banda els interessos dels socialistes, crec que Montserrat Tura pot millorar la cursa de les municipals per a tots els ciutadans de Barcelona. Perquè és una dona amb un discurs sòlid i interessant. Perquè ha demostrat aquests anys que té pensament propi, gens frívol. I perquè deu ser per alguna cosa que tanta gent diu que no votaria cap socialista, llevat d'ella.

En aquest sentit, sé segur que Trias i Tura, més els candidats dels altres partits, poden acarrerar una campanya molt digna; d'altura. Poden oferir un debat sensat que els veïns agrairem, perquè tots dos tenen la dignitat i la classe per a fer-ho.

A més, si perd, Tura pot assegurar a Trias una cosa ben important en un moment de crisi: una oposició lleial. Tan dura com calga, però lleial i transparent. Trias haurà de fer molta neteja a l'Ajuntament de Barcelona, i Tura ha demostrat que en sap molt i que té posicions molt clares en alguns dels afers que seran, segurament, els més espinosos, com ara la corrupció, l'urbanisme o l'ordre públic. I qui sap si els resultats electorals no acabaran obligant l'un i l'altre a entendre's.

Però, hi insistesc, el perill principal és que el PSC la torne a fer servir de reclam electoral i prou, com ja va fer en les últimes eleccions parlamentàries. Però, això, no ho sabrem fins d'ací a unes quantes setmanes...

(PD. No vull pas dir que la cursa es reduesca a ells dos. El PP em tem que traurà un bon resultat. I Iniciativa i Esquerra, amb Solidaritat i la CUP, o com siga que acaben anant els independentistes, tenen també moltes coses a dir.)

Mail Obert