Opinió

 

<84/169>

Vicent Partal

04.02.2011

El problema del PSC es diu Trias

Avui comencen les primàries del PSC, centrades especialment en el combat entre Montserrat Tura i Jordi Hereu, a Barcelona. Diuen que, si voten sobretot els militants, Hereu té la partida guanyada, però que si els simpatitzants (un concepte un poc nebulós) es mouen, serà Tura qui guanyarà. Però, tant l'un com l'altra tenen un problema real, que es diu Xavier Trias.

A mi, em costa d'entendre que dins el PSC hi haja qui no entenga que votar Hereu és condemnar el seu partit a la misèria electoral. Però supose que aquesta incapacitat meua és la mateixa que tenim la majoria dels qui no ens trobem embolicats en la vida partidària. Els ritmes, les condicions i les raons d'aquesta vida són a vegades tan pròpies i propietàries que sorprenen els qui en som fora.

Per converses que he sentit i per opinions de les quals em fie em fa l'efecte que molts militants socialistes votaran en les primàries pensant que el problema del seu partit és Montserrat Tura o Jordi Hereu, sense adonar-se que, ara mateix, el veritable problema del PSC es diu Xavier Trias. També crec que, amb Montserrat Tura de candidata, els socialistes podrien mantenir una mica el nivell; amb Hereu, en canvi, podrien batre tots els rècords negatius. Dit això, els veig molt lluny de poder arribar a guanyar les eleccions de debò. Les del mes de maig.

I no solament per errors propis –que han estat especialment nombrosos i crispatius aquesta darrera legislatura. No ens enganyem: no és, solament, que Barcelona puga canviar de mans perquè el PSC ho ha fet fatal; és que CiU i Trias també han sabut jugar molt bé les seues cartes i s'han presentat com un recanvi coherent i atractiu per a moltíssima gent. A qui guanye les primàries, li aconsellaria que no ho perdés de vista ni un segon, això...

Mail Obert