Opinió

 

<81/169>

Vicent Partal

18.05.2011

Res no és etern Silvio (o Francisco)

A Itàlia, que és l'espill en què es mira Camps, Berlusconi acaba de topar amb la realitat. Dissabte, dia 7 de maig, en un míting a Milà va dir que aspirava a repetir, en les eleccions locals, els cinquanta-tres mil vots que ell en persona havia tingut el 2006. Molts van creure que això era inevitable. Però, al final, a les urnes tan solament va haver-n'hi poc més de la meitat, uns vint-i-set mil.

De fet, Berlusconi estava tan convençut de repetir resultat que varen enregistrar-lo en vídeo, uns quants dies abans, dient que l'esquerra estaria encantada d'oficiar-li el funeral, si veia que no passava dels cinquanta mil. Jas!, vint-i-set i prou.

I amb un dolorós afegit, que és que la municipalitat pot canviar de mans. Per primera vegada en divuit anys l'esquerra ha guanyat a Milà i es presenta a la segona tanda en condicions de poder canviar el govern municipal. Berlusconi va insistir a ser el cap de llista, simbòlic, per tal de convertir les eleccions en un referèndum en favor seu, i el resultat no pogué ser més dolent. Tant que ha obert una crisi en els partits aliats, que l'acusen d'haver-los enfonsat a tots per la seua egolatria. Ara cal veure què passa el dia 29 de maig, en la segona tanda, però de moment l'ensurt ja ha estat monumental.

L'ensurt i la demostració que, per més que algunes coses semblen eternes, mai no acaben de ser-ho. Berlusconi ha fet com Camps. S'ha burlat de la gent i de les acusacions contra ell, s'ha pensat que no hi havia res que no pogués fer, impunement. I si bé la justícia, com passa amb Camps, no acaba mai d'atrapar-lo, la gent deixa de votar. Si més no, cansada.

I és això que pronostique que passarà diumenge al País Valencià. Guanyarà el PP, sobradament, i tindrà més diputats, però el compte que haurem de fer amb cura és quants vots perdrà Camps respecte de les eleccions del 2.007, quants ciutadans individuals deixaran de votar-lo, també cansats. Fa quatre anys en va traure prop d'un milió tres-cents mil. Ja farem números diumenge.

Mail Obert