Opinió

 

<73/169>

Vicent Partal

23.11.2011

Mas governa

El president de la Generalitat va anunciar ahir una nova bateria de mesures per a rebaixar el deute. Unes mesures que afecten els ingressos dels funcionaris, els impostos indirectes i la prestació d'alguns serveis públics, bàsicament. I la va anunciar satisfet, evidentment, del resultat electoral i en contrast molt clar amb el silenci espès de Mariano Rajoy.

Crec que és Goethe qui va dir que manar era fàcil i governar molt difícil. Ahir Mas va fer la part difícil explicitant un aspecte del seu pla per a retallar la despesa de la Generalitat amb una lògica ben nítida. I va procedir amb la legitimitat que li dóna haver guanyat també les eleccions espanyoles al Principat. Una victòria que no li hauria de permetre de fer allò que vulga, però que ningú no pot discutir que li dóna un marge de maniobra clarament superior al que tenia dissabte.

Personalment, crec, i ho he dit moltes vegades, que el govern de Convergència va massa lluny en l'afany de controlar el deute i de fer-ne el pal de paller de la seua política econòmica. No em sembla necessari que siguem el país més auster de la Unió Europea.

Però, dit això, avui em sembla just de destacar, i fins i tot de lloar, la decisió de governant que Mas va demostrar ahir. És normal que l'oposició el critique, és allò que toca. Però no podem perdre de vista que ha guanyat les eleccions i que té un mandat dels seus votants que ell ha d'aplicar. Mandat més clar encara des de diumenge. És obvi que 'les retallades' han estat el tema central de la campanya (amb aquell lamentable anunci del PSC inclòs) i, tanmateix, els votants l'han revalidat. A ell i el seu partit.

Per això, quan l'oposició critica Mas demanant-li per què no torna a implantar, per exemple, l'impost de successions hi ha una part de la crítica que és pedagògica, propaganda, en el sentit més noble de la paraula, però n'hi ha una altra que parteix d'un equívoc. Perquè, més enllà de la retòrica, és evident que Mas no aplicarà mai un programa que no és el seu. Com Nadal o Coscubiela no aplicarien mai el programa de Convergència.

I el detall que no es pot esquivar sense fer trampes és que ara qui es troba en condicions de governar és Mas. I, com es va veure ahir, està decidit a fer-ho.

Mail Obert