Opinió

 

<73/169>

Vicent Partal

20.11.2011

Anàlisi electoral 2 (21.05): És el mapa Mariano!

Les primeres dades han començat a eixir. És molt d’hora, però de moment sembla que confirmen les dades de l’enquesta a peu d’urna.

De manera que la dada més cridanera és el mapa. Aquest mapa que hem posat a la portada de VilaWeb i que es repeteix a tot arreu. Des d'avui al vespre l’estat espanyol és un enorme mapa electoral de color blau amb dues excepcions cridaneres: el Principat i el País Basc. Al Principat el PSC sembla que aconseguirà Tarragona i Barcelona i que CiU tindrà Girona i Lleida. Al País Basc Amaiur és la força més votada a Guipúscoa; a Biscaia ho serà el PNB i a Àlaba tot balla entre els socialistes, els independentistes i els populars. L’única excepció possible, en favor dels socialistes, és a hores d’ara la circumscripció de Sevilla, en què Alfonso Guerra, incombustible, potser evitarà la desfeta.

Rajoy ha dit i ha repetit que el seu tema central, que la raó del seu govern, seria de millorar l’economia. Però amb les dades que tenim ara a la mà el problema que en diuen ‘territorial’ pesarà i de quina manera. Perquè en economia al final Rajoy haurà de fer allò que el directori europeu diga i, per tant, la tensió política màxima sembla que se centrarà en les relacions entre Espanya, Catalunya i, sobretot, el País Basc.

Tots sabem, nogensmenys, que l’obra de govern del PP tindrà un fort caràcter nacionalista espanyol i que prendrà mesures que inevitablement portaran a afrantaments amb Catalunya i el País Basc. Per això el resultat d’aquestes eleccions, si es confirma, complicarà molt la governació de l’estat pel PP, que tindrà una enorme legitimitat a Espanya, però no a Catalunya i, menys encara, al País Basc.

Tothom recorda aquell famós ‘és l’economia, estúpid’ que va portar Clinton al poder. Girem-ho: ‘És el mapa, Mariano’.

Mail Obert