Opinió

 

<73/169>

Vicent Partal

20.11.2011

Anàlisi electoral 3 (22.00): És el mapa Mariano ...i algun detall

Les dades comencen a ser molt sòlides i hi ha detalls que cal remarcar.

A Catalunya el PSC sembla enfonsar-se a mesura que avança el recompte. Per primera vegada en la història CiU guanyarà al Principat. Una victòria important que revalida i enforteix la coalició nacionalista i també Duran. De 25 diputats el PSC passa a 14 o a 15, un resultat esfereïdor que deixa Carme Chacon molt tocada. El PP no aconsegueix pujar tant com volia i ERC i ICV es poden sentir molt satisfetes amb els resultats. Els republicans han alterat la tendència a la baixa i es recuperen de forma folgada mentre que Iniciativa fa un gran salt endavant.

A València la nit pot ser històrica amb Compromís a punt d’entrar al congrés. També, Esquerra Unida i Unión Progreso y Democracia, tots tres amb un diputat. El PSOE, en canvi, baixa a quatre diputats, un més que el grup dels minoritaris, un resultat ben significatiu

I en general cal recordar que la dada més cridanera és el mapa. Aquest mapa que hem posat a la portada de VilaWeb i que es repeteix a tot arreu. Des d'avui al vespre l’estat espanyol és un enorme mapa electoral de color blau amb dues excepcions cridaneres: el Principat i el País Basc. L’única excepció possible, en favor dels socialistes, és a hores d’ara la circumscripció de Sevilla, en què Alfonso Guerra, incombustible, potser evitarà la desfeta.

Rajoy ha dit i ha repetit que el seu tema central, que la raó del seu govern, seria de millorar l’economia. Però amb les dades que tenim ara a la mà el problema que en diuen ‘territorial’ pesarà i de quina manera. Perquè en economia al final Rajoy haurà de fer allò que el directori europeu diga i, per tant, la tensió política màxima sembla que se centrarà en les relacions entre Espanya, Catalunya i, sobretot, el País Basc.

Tots sabem, nogensmenys, que l’obra de govern del PP tindrà un fort caràcter nacionalista espanyol i que prendrà mesures que inevitablement portaran a afrantaments amb Catalunya i el País Basc. Per això el resultat d’aquestes eleccions, si es confirma, complicarà molt la governació de l’estat pel PP, que tindrà una enorme legitimitat a Espanya, però no a Catalunya i, menys encara, al País Basc.

Tothom recorda aquell famós ‘és l’economia, estúpid’ que va portar Clinton al poder. Girem-ho: ‘És el mapa, Mariano’.

Mail Obert