Opinió

 

<72/169>

Vicent Partal

10.11.2011

Els ciclistes i els nazis

La propaganda electoral té una funció òbvia: ajudar a guanyar vots. És comprensible, per tant, una certa agressivitat, especialment dels qui temen un resultat molt dolent. Però, a tot, no s'hi val, i el PSC amb aquest anunci de les retallades a l'hospital i a la mort d'un pacient ha anat més enllà de tota raó.

Els nazis es van servir d'un simple anunci per afermar l'antisemitisme, per assentar les bases d'allò que després fou l'horror de l'holocaust: van omplir Alemanya de grans cartells en què denunciaven que, la culpa de tot, la tenien els jueus i els ciclistes. La veritat és que la perversa maniobra publicitària enginyada pels nazis encara funciona avui, i supose que més d'un lector es deu haver fet la pregunta fatídica que els creadors de l'anunci volien que es fes: 'i els ciclistes per què?' Sense adonar-nos que, en fer-nos-la --i ací està la maldat de l'anunci--, admetem que els jueus sí que ho deuen ser, culpables.

Després d'aquell terrible anunci, hom va entendre que en propaganda política no tot valia. I aquest és un argument que, salvant totes les distàncies i sense ànim de comparar, crec que es pot aplicar al lamentable anunci presentat ahir pel PSC.

L'anunci del PSC, en el qual es veu una persona morint-se per culpa de les retallades hospitalàries, em sembla que supera els límits morals i ètics que les democràcies europees acceptem com a raonables. No pots insinuar, que et mataran si no els votes a ells. Cert que als Estats Units, o en algun altre continents, la gent s'ha acostumat a aquest estil de propaganda electoral molt més barroer i manipulador --més directe, potser en diran els partidaris. Però, personalment, a mi, m'ofèn. M'ofèn que algú es puga pensar que una manipulació tan barroera em pot fer canviar el vot.

Fer por al votant normalment indica que tens poc a oferir. El PSC fa anys que basa les seues campanyes en la por i en la identificació negativa dels rivals. Potser ara que n'han fet un gra massa tenen una oportunitat de rectificar i de reflexionar sobre si no és precisament aquesta, una de les coses que, a cada campanya, els allunya més dels votants i els enfonsa més en una crisi de la qual ja veurem si mai es refaran.

PD: El PSC ha retirat l'anunci després de l'allau de protestes rebudes.

Mail Obert