Opinió

 

<71/169>

Vicent Partal

27.12.2011

Monàrquics

Els monàrquics s'han acostumat tant a donar per bona una institució anacrònica i irracional que ells mateixos es delaten. Prova n'és el discurs de Nadal de Juan Carlos. Una simple insinuació vaga i genèrica sobre la corrupció esdevé, segons els defensors de la monarquia, una condemna contundent de la corrupció dins la casa reial mateixa. Ells fan el discurs que ell no vol fer: avantatges de portar una corona al cap.

Però Juan Carlos no va esmentar ni una vegada Urdangarín, suposant que parlem d'aquesta corrupció. Els monàrquics, tanmateix, han corregut a explicar-nos que n'és, de bo, el rei d'Espanya, que opina que 'la justícia és igual per a tothom'. I encara es pensen que hem de celebrar-ho acríticament. Però, no.

Perquè com podríem celebrar que un home que està fora del sistema judicial diga que la justícia és igual per a tothom? Jo tan solament puc interpretar-ho com una burla. I per a ell? És igual també per a ell? Diu la constitució que, el rei, no pot ser jutjat, faça què faça. I ho he de celebrar que, precisament ell, diga que la justícia és igual 'per a tothom'?

Però, suposant que puga passar això per alt, hi ha una cosa més greu encara. Imaginem que Urdangarín, i Cristina de Borbón, hagen delinquit. Imaginem-ho. Imaginem que la història que ens expliquen siga substancialment certa i que Juan Carlos faça quatre anys que ho sap. ¿Enviar-los als Estats Units, fugint, no seria un acte d'encobriment? Imaginem que ho fes cap de nosaltres. Que, en l'evidència d'un delicte, moguéssem contactes i relacions per posar-hi terra a sobre --aigua pel mig, en aquest cas-- i enviàssem el delinqüent a l'estranger. No seríem perseguits judicialment com a encobridors i còmplices del delicte?

I amb quina autoritat moral, després d'haver fet això, pot dir ningú que la justícia és igual per a tots?

Els monàrquics proven de continuar la feina que han fet totes aquestes dècades: manipular la realitat per presentar-nos la monarquia com un objecte precís, perfecte i sense màcula. És la seua feina, supose. Però aquesta vegada la cosa se'ls gira més difícil que mai, perquè la manipulació haurà de ser d'una dimensió tan considerable i perfecta que és molt difícil d'imaginar que puga funcionar.

Mail Obert