Opinió

 

<71/169>

Vicent Partal

13.12.2011

Això va bé

Ahir Girona va prendre una decisió important. La ciutat, a través de l'ajuntament, va aprovar l'adhesió al moviment de municipis per la independència. I ho va fer, a més, traçant un mapa polític ric i interessant: la CUP, CDC i ICV pel sí, el PSC i el PP pel no i un regidor del PSC i d'Unió abstenint-se. El fet és molt important. Per si sol, però també pel panorama que dibuixa.

Per si sol, perquè no sabem encara com arribarà la proclamació de la independència i, per tant, és bo que ho anem provant tot. Els països no es fan independents seguint un guió pre-establert. Sempre hi ha un factor sorpresa que desencadena el procés i vés a saber quin serà el nostre. Així que, en el dubte, com més coses provem millor, que alguna funcionarà.

Però, per mi, de la votació d'ahir al vespre, se'n destaca sobretot el panorama polític que dibuixa. Perquè ensenya que ràpidament, que profundament, que canvia el país. Amb les proposicions de l'independentisme, la CUP amb Reagrupament en aquest cas, sacsejant la societat i proposant desafiaments. Amb CDC assumint d'una manera decidida i en favor del país la direcció que les urnes li han donat -molta atenció a la 'generació Puigdemont'. Amb Iniciativa per Catalunya - Verds cada vegada més alliberada de la dependència del PSC i per això cada vegada més coherent i decisiva. Amb el PSC desfent-se a poc a poc -de moment un regidor. I amb CiU desfent-se també a poc a poc, de moment amb Unió optant per l'abstenció.

La Girona d'ahir al vespre esbossa, doncs, un panorama que mou il·lusió. Amb un bloc clar, majoritari i molt plural articulat al voltant del sobiranisme i que sap sumar quan toca. Amb un espai perdut al mig, dubitatiu però alhora molt inestable --alerta als pròxims relleus a la cúpula del PSC i d'Unió, en què Vila d'Abadal pot tenir un paper decisiu. I amb un bloc espanyol en què la majoria del PSC sembla que ja no aspire a res més que a fer de comparsa resignat del PP.

Des de la perspectiva, no ja de fa anys sinó de fa mesos, solament puc dir que em sembla que això va bé.

Mail Obert