Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

13.04.2012

Contra les bales de goma

La mort d'Iñigo Cabacas ha fet que la policia basca anunciés que no faria servir bales de goma en les topades amb manifestants, sinó solament en casos molt extrems i, encara, reservades als especialistes. Sap greu que haja estat necessària una mort per a prendre aquesta decisió, però és important. Especialment perquè ni els mossos ni la policia espanyola no han pres encara cap mena de decisió en aquest sentit, essent així que tot Europa ja ha prohibit aquesta arma.


En aquest sentit, anem molt tard: les bales de goma són objecte, des del 1996, d'una important polèmica en tot el món, desencadenada per un estudi contundent de la prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet. Polèmica que ha mogut uns quants governs a prohibir-les -la prohibició més recent, la de Sud-àfrica, és del gener passat.


De fet, i és important remarcar-ho, dins la Unió Europea les bales de goma solament són permeses a l'estat espanyol i a Portugal i la Comissió Europea ha pensat fins i tot en la possibilitat de fer una directiva europea que les prohibiria definitivament, una directiva que potser es publicarà enguany mateix.


Sabent això, i que el final d'aquesta anomalia és a prop, seria un gest sensat que la policia catalana –i si pot ser l'espanyola, però no crec que ho vegem–, se sumaren a la restricció anunciada pel govern basc, o que fins i tot anassen més enllà i prohibissen definitivament  aquest material tan perillós.



(PS. Un lector em demana que aclarim que els Mossos usen les bales de goma en les condicions que ara ho farà la policia basca: només les disparen especialistes. Aclariment fet)

Mail Obert