Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

28.03.2012

El PP topa amb la realitat

Els resultats de les eleccions de diumenge a Andalusia i a Astúries són un fracàs enorme per al PP. No poder governar Andalusia i haver-se de conformar amb una victòria pírrica en escons li és un malson. Com ho és haver perdut a Astúries (hi ha quedat en tercera posició) i haver de donar el govern a un partit que és una escissió de si mateix.


Governar avui a Europa és molt complicat. Els governs, pràcticament tots, han optat per redistribuir la riquesa, però en favor dels bancs. Oblidant un principi bàsic de les conteses electorals: que un votant val menys que mil o que un milió. La duresa de la crisi i la política antisocial comencen a passar factura, país rere país, i en el cas d'Espanya, com es veu, en un temps rècord: en cent dies Rajoy ha passat del triomf absolut a la derrota més amarga.


L'anàlisi dels fets és complexa. És evident que a Andalusia no tot és pur, immaculat, ni de bon tros. I el PSOE que hi governarà segurament amb Esquerra Unida és el més corrupte i indecent que recorden els andalusos. Potser Arenas tampoc no és un home que caiga bé. Després de quatre intents fracassats, tot indica que haurà de deixar pas a alguna mena de renovació.


Però, dit tot això, pesa molt que en cent dies el PP no solament haja demostrat que no té recursos per a canviar la situació econòmica, ans haja mentit greument i haja fet de seguida allò que havia dit que no faria mai. Segurament que és per això que els andalusos han preferit el clientelisme conegut a un experiment.


I ara, per cert, ve la vaga, i intuesc que una part important de la societat la farà servir de vàlvula de protesta no solament, o no principalment, contra la reforma laboral, sinó contra el govern. Se'ls ha girat feina a la Moncloa, doncs.

Mail Obert