Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

04.04.2012

El PP fa burla

Ahir es van fer públics els pressupostos generals de l’estat espanyol. El govern del PP no hi ha inclòs el pagament de la liquidació de 2009 de l’addicional tercera de l’estatut, xifrada en 219 milions d’euros i s’ha burlat del compromís de mantenir durant set anys una inversió a Catalunya equivalent al pes en el PIB estatal. Posat en números el govern espanyol ha decidit que retalla la inversió en infrastructures a Catalunya deixant-la només en un onze per cent del total úna xifra senzillament ridícula.


Per si no era prou Catalunya és la comunitat on la retallada és major per comparació a l’any anterior, concretament del 45%, gairebé la meitat, doncs. El País Valencià i les Illes també queden tocats amb una baixada del 35% en el cas valencià (i espere que ara la Generalitat blasme el govern de Madrid com fèia amb Zapatero..) i  a les Illes la baixada serà del 21 però tampoc no se li pagarà el deute. Un desastre complet, es mire des del punt de vista que es mire.


Amb tot el més alarmant no és la tremenda retallada -que tindrà efectes concrets sobre els ciutadans i sobre les institucions d’autogovern. El més alarmant a parer meu és la inseguretat jurídica que denota. A l’estat espanyol, la prova ahir, les lleis fins i tot les que formen part de l’anomenat ‘bloc constitucional’ són paper mullat a voluntat del govern. I els pactes polítics són per a riure. 


No pot ser que l’estatut s’incomplisca i que el govern espanyol no avise d’això al govern català, no negocie amb ell, ni done explicacions a ningú. Ni pot ser que no passe res quan el govern de l'estat incompleix normativa estatal! I tanmateix el ministre Montoro es va burlar literalment de les preguntes que li fèien en la roda de premsa de presentació dels pressupostos. No es va dignar donar ni una sola explicació excepte la cantarella aquesta abussiva segons la qual la situació és urgent i desesperada. I?


Precisament si la situació és urgent i desesperada el que caldria, a parer meu, fóra crear consensos. Cercar la manera d’incorporar el màxim de grups polítics a una política dura i difícil que ni tan sols es pot parapetar rere una majoria absoluta. Però això passaria si el govern del PP tingués algun respecte per la institució de la Generalitat, cosa que està per demostrar. Fins i tot dubte que en tinga cap de respecte pel grup parlamentari de Convergència i Unió. Altrament no s’entendria com pot ser que siga tan insensible i contundent en la seua política pel que fa a Catalunya.


(Mentrestant, per cert, CiU segueix atrapada en el pacte amb el PP al parlament de Catalunya i a les institucions del país. Ho tenen ben complicat...)

Mail Obert