Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

14.03.2012

Si ells poden votar pel caudillo...

Ja ho sabeu: un poble d’Extremadura ha decidit en referèndum deixar ‘del Caudillo’ enganxat al seu nom. Em sembla sorprenent, però l’única cosa que no criticaré és precisament que ho hagen votat. Crec que els referèndums fan millor la democràcia, qualsevol democràcia. Ara, que el resultat final de les urnes m’agrade o no, ja és una altra cosa. Per això avui crec que cal subratllar que el Parlament de Catalunya votarà la llei de consultes.


No en diuen llei de referèndums per aquestes coses que passen. N’han de dir 'llei de consultes populars no referendàries', si no m’equivoque; però, malgrat el nom, ens entenem tots. No ha estat un procés fàcil. Les discussions són encara obertes, però al final sembla que s’aprovarà. En tot cas, allò que vull saber és si ens servirà o no. Si ens serà útil.


Si ens servirà per a mil-i-una cosa (els referèndums no són per a allò que tu vols i prou). I, sobretot, si bastarà per a poder convocar, ben prompte, una consulta sobre la independència, amb el valor jurídic que siga, però amb el valor polític que tots sabem que la simple convocatòria tindria. Hi insistesc: no és tan solament per això, però això ja és molt.


Ep!, i si ells poden votar coses tan aberrants en l'Europa democràtica com mantenir l’honor d'un dictador, vejam quin argument més rebuscat haurien de traure contra nosaltres...

Mail Obert