Opinió

 

<66/169>

Vicent Partal

12.03.2012

'Qu'ei fenit lo temps de la vergonha'

La frase, en occità de Bearn, ('Qu'ei fenit lo temps de la vergonha e que comença lo temps de la fiertat!'), l'ha pronunciada aquest cap de setmana a Tolosa Francés Bayrou, un dels candidats a la presidència de la República Francesa. El cap del Moviment Democràtic, que és gascó de Bearn, ja va distingir-se fa temps per la seua defensa de l'occità i de les altres llengües minoritzades de l'Hexàgon. I si bé hi ha qui creu que tan solament en fa un ús simbòlic, a mi, em sembla que no es pot menystenir el senyal que conté. Especialment per als catalans.


A Tolosa, immediatament després dels occitans, Bayrou va anomenar els catalans, abans que no pas els bascos o els bretons. I va remarcar que el futur era de la convivència i de la pluralitat. Ell és segurament una excepció en la política francesa, tan jacobina!, però ha entès que, per a obrir-se pas entre els dos grans partits, entre Sarkozy i Hollande, la defensa de les llengües i de les cultures és un emblema potent. I això en un Hexàgon on simplement no existíem ja és, tot sol, una victòria.


Una victòria, això sí, treballada per moltes generacions de lluitadors i de polítics marginats, per dècades d'escoles i cantants, per l'esforç d'associacions i partits que s'han negat a acceptar això que ara Bayrou també denuncia: que a França hi ha gent que pensa que tot el poder ha de ser a les mans d'uns pocs, uns pocs que viuen amb el poder de decidir sobre tot i sobre cada cosa, fins i tot sobre la llengua que parlem a casa.


Això ha estat la república durant dècades, però no ha pas de ser-ho per sempre. Amb moltes dificultats hi ha coses que comencen a canviar, notablement al nostre país, però cal que canvien molt més encara i més de pressa. En el calendari hi ha una cita pròxima en què hem de sumar esforços: la del 31 de març farem a Perpinyà el 'lipdub' per la llengua mentre a Tolosa es manifestaran els occitans, a Estrasburg els alsacians, a Baiona els bascos, a Kemper els bretons i a Ajacciu els corsos.

Mail Obert